Recept za posnu pitu s jabukama: Spremljena na vodi oduševiće sva vaša čula

   ≫ 
  • 0
Pita od jabuka Foto: Telegraf.rs

Kada je reč o slatkim pitama, većina ljudi prvo pomisli na onu s jabukama. Pita s jabukama je redovan gost na trpezama širom Srbije, a skoro svaka domaćica tvrdi da je njen recept za ovu pitu najbolji.

Ovo je jedan od recepata koji svi manje-više znamo, ali nije na odmet obnoviti gradivo, naročito kada je pitanju posna pita na vodi.

Sastojci za pitu:

  • 1 kg jabuka
  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 2 kašike šećera
  • 5 kašika griza
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 šaka suvog grožđa
  • kisela voda

Sastojci za preliv:

  • 200 g šećera
  • 1 šolja vode
  • sok od jabuka

Priprema:

Jabuke operite i oljuštite, pa ih izrendajte na krupno rende. Pospite ih šećerom, pa ih ostavite da otpuste sok.

Jabuke ocedite od soka, stavite ih u drugu posudu i dodajte suvo grožđe, griz i cimet. Sok od jabuka sačuvajte.

Na radnu površinu stavite jednu koru, premažite je sa malo kisele vode, pa isto uradite i sa drugom korom koju ćete staviti na prvu.

Treću koru takođe premažite kiselom vodom, pa ravnomerno rasporedite izrendane jabuke.

Nadevene kore savijte u rolnu i isecite na parčiće, pa ih poređajte u pleh koji ste prethodno obložili pek papirom.

Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta.

Dok se pita peče, napravite preliv.

U šerpu sipajte sok od jabuke, vodu i šećer, pa kuvajte na tihoj vatri dok se šećer ne istopi. Šerpu sklonite s ringle i ostavite da se prohladi.

Kada prođe 25 minuta od kada ste stavili pitu u rernu, izvadite je i prelijte sirupom od vode i šećera, pa vratite pitu da se peče još pet minuta.

Kada je gotova, ostavite je da se prohladi, a onda je poslužite.

Prijatno!

Video: Uštipci od krompira: Teleport mašina do detinjstva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti