Ideja za prolećni ručak: Punjeni, zapečeni patlidžan, zalogaj u kome ćete uživati
Proleće je prilika da obogatimo naš jelovnik nekim nesvakidašnjim receptima, a jedan od tih koji je hranljiv i ukusan je svakako punjeni patlidžan.
Sprema se jednostavno, a nije vam potrebno ni mnogo vremena da ga pripremite i na stolu imate kompletan ručak, koji možete upotpuniti samo još nekom sezonskom salatom.
Sastojci:
- 2 veća plava patlidžana
- 1 glavica crnog luka
- 200 g mlevenog mesa
- 1/3 šolje pirinča
- 2 kašike maslinovog ulja
- biber
- 1 kašičica suvog bosiljka
- 2 čena belog luka
- 1 dl soka od paradajza
- so
- 1/2 čaše kisele pavlake
- 1 jaje
- 100 g kačkavalja
- 1 paradjaz
- malo peršuna
Priprema:
Patlidžan očistite, oprerite i presecite na pola, pa izdubite sredinu. U zagrejan tiganj stavite maslinovo ulje i propržite na njemh očišćen i sitno iseckan crni luk. Dodajte mleveno meso, sitno iseckanu sredinu patlidžana koja je izdubljena, posolite, pobiberite, dodajte bosiljak, sitno iseckan beli luk. Prethodno skuvajte pririnač, pa ga tkođe dodajte u meso. Sipajte paradajz, izmešajte i još malo dinstajte.
Gotovim filom napunite patlidžane, staviti ih u vatlostalnu činiju, koju ste podmazali sa malo ulja, prekrijte folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 20 minuta na 220 stepeni.
Izvadite ih iz rerene, skinite foliju, pa patlidžane prelijte mešavinom umućenog jajeta i pavlake i nastaviti pečenje dok preliv ne porumeni. Tople patlidžane posuti rendanim kačkavaljom, a preko staviti sečene kolutive paradajza, pa vratiti u rernu još nekoliko minuta. Dekorišite peršunom i poslužite tople uz salatu po želji.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.