• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njeno visočanstvo limunada: Osveženje bez kojeg se neće moći ovoga leta

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Savršeno letnje piće sa samo nekoliko sastojaka koji su vam već pri ruci

  • 0
Limunada, sok, napitak Foto: Shutterstock

Mnogi od nas su imali tu sreću u detinjstvu da odu van grada tokom letnjeg raspusta, kod bake i deke ili rođaka na selo. Mnogima nam je tada pored pravljenja šatora, kućice na drvetu i istraživanja u šumi, jedan od omiljenih momenta bio povratak kući u hladovinu i ispijanje hladne limunade koju je baka napravila znajući da će nam onako umornima, prljavima i bez daha od vrućine neizmerno prijati.

I stvarno, ukusi i mirisi detinjstva su svuda oko nas, a jedan od tih ukusa je svakako limunada. Ne propustite da ovog leta sebi i svojima priredite trenutke uživanja iz ovaj osvežavajući klasik među omiljenim letnjim pićima.

Domaća limunada

Recept počinje jednostavnim sirupom, što je samo drugi način da se kaže da je prvi korak rastvaranje šećera u kipućoj vodi. Ovo osigurava da je gotovo piće potpuno kohezivno i glatko (i sprečava da se šećer skuplja na dnu bokala). Zatim vam je, naravno, potreban, limunov sok. Sveže ceđeni sok je definitivno pravi izbor ako imate svež limun na raspolaganju, ali flaširani sok će odraditi posao mnogo brže. Obavezan sastojak je led i to neposredno pre serviranja da ne biste previše razredili sok.

limunada Foto: Pixabay.com

Recept za "špricer" od ruzmarina i citrusa

Mirisni ruzmarin u kombinaciji sa svežim narandžama i limunom daće osvežavajući bezalkoholni špricer u kome ćete uživati celog leta.

Sastojci:

  • 45 g šećera u prahu
  • 3 grančice ruzmarina
  • 5 limuna (4 isceđena i jedan za ukrašavanje)
  • 3 pomorandže (2 isceđene i 1 za ukrašavanje),
  • 1 l flaša soda-vode
  • kockice leda

Stavite šećer u malu šerpu sa 150 mililitara vode i dve grančice ruzmarina. Sačekajte da proključa. Smanjite na laganu vatru i kuvajte minut-dva minuta dok se šećer ne rastvori. Uklonite sa vatre; ostavite na stranu da se ohladi. Izvadite ruzmarin. U velikoj posudi pomešajte sokove od limuna i pomorandže sa ohlađenim šećernim sirupom. Sipajte gotov sok u šest visokih čaša napunjenih ledom. Dopunite soda-vodom. Poslužite sa grančicama ruzmarina i kriškama limuna i pomorandže.

Limun, grejpfrut, napitak Foto: Shutterstock

Kako da čuvate svežu limunadu

Čuvajte domaću limunadu u frižideru od pet do sedam dana, bez leda. Pošto će led razblažiti smesu, najbolje je da je dodate neposredno pre serviranja. Ako je limunada u otvorenom bokalu, pokrijte je folijom za skladištenje za maksimalnu svežinu.

I na kraju, preporuka za večernja uživanja, za prave sladokusce koje na ukuse detinjstava ipak žele da dodaju notu za odrasle, u ovako pripremljen sok od limunade možete staviti malo omiljenog alkoholnog pića poput votke, tekile ili ruma.

Video: Da li ste imali burnu subotnju noć? Ako jeste, ovaj napitak će vas podići na noge posle prvog gutljaja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti