• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Domaći kroasani punjeni šunkom i sirom: Kada ih poslužite gostima, svi će tražiti repete

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Više nikada neće posegnuti za onima iz pekare

  • 0
Kroasan, pecivo Foto: Shutterstock

Verujemo da ćete se složiti da nema ništa lepšeg od mirisnih, toplih i ukusnih kroasana. Hrskava korica i vazdušasta unutrašnjost bude sva čula, a mališani im se posebno raduju. 

Ukoliko želite sebi i svojoj porodici da spremite domaće kroasane, ali ste uvereni da je čitav proces suviše kompikovan, ovaj recept će vas uveriti u suprotno.

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 1 kašika šećera
  • 300 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 150 ml mleka
  • 2 kašičice soli
  • 120 g putera
  • 200 g šunke
  • 200 g kačkavalja
  • origano za posipanje

*navedena količina je za 12 kroasana

Priprema:

U posudi umutite jedno jaje, pa dodajte so, šećer, kvasac i mlako mleko. Kada se sve fino sjedini dodajte i brašno, pa umesite testo.

Ostavite ga da odmori 20 minuta kako bi se kvasac aktivirao. Na radnu površinu sipajte malo brašna, pa stavite testo i prstima ga razvucite. U sredinu stavite 20 grama putera, a onda sve zajedno umesite.

Od testa napravite loptu, pa je podelite na osam jednakih delova. Svaki deo testa razvucite oklagijom u oblik kruga, tako da prečnik bude najmanje 20 centimetara. Preostalih 100 grama putera otopite, pa premažite preko svakog rastanjenog dela testa.

Krugove od testa slažite jedne na druge u pleh, pa ih stavite u zamrzivač 20 minuta.

Kada izvadite testo iz frižidera, oklagijom razvucite veliki krug, pa ga isecite na 12 trouglova. Na svaki trougao poređajte listiće šunke i kačkavalja, pa zarolajte ka unutra, tako da dobijete oblik kiflice, a onda ih poređajte u pleh koji ste prethodno obložili pek-papirom.

Testo pokrijte krpom i ostavite ga najmanje sat vremena na toplom.

Umutite dva žumanceta i premažite preko kroasana, pa ih pospite origanom.

Pecite ih u zagrejanoj rerni 10 minuta na 200, a onda pet minuta na 180 stepeni.

Poslužite ih tople i uživajte.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti