• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ideja za ručak: Najpoznatiji hamburger na svetu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkrivamo vam tajni recept najpoznatijeg hamburgera, od kojeg vam na samu pomisao krene voda na usta. Od sada možete da ga pravite i kod vaše kuće

  • 0
big mek recept Shutterstock

Više ne morate da idete u poznati lanac brze hrane da bi ste probali čuveni hamburger. Sada možete i sami da ga pravite kod kuće.

Uz ovaj recept potrebni su vam i neki dodatni sastojci iz vaše kuhinje, koji mogu da vam posluže i kao dodatak za neke druge ukusne obroke, a zahtevaju da izdvojite malo vremena za njihovu pripremu. Međutim, jednom kada ih napravite, trebaće vam svega dvadeset minuta da sastavite šest vrhunskih čuvenih burger-sendviča i da uživate u ručku.

Sastojci:

za tajni sos:

  • 1/2 šolje majoneza
  • 2 kašike francuskog dresinga
  • 1 puna kašika slatkog reliša (dodatak jelima od krastavca i povrća)
  • 3 kašičice soka od kiselih krastavaca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica sušenog mlevenog crnog luka
  • 1 kašičica kečapa
  • malo soli

za hamburger:

  • 1,5 kilogram junećeg mlevenog mesa, za 12 tankih hamburgera
  • lepinje, 6 vrhova i 12 dna (ne zaboravite sredinu)
  • puter
  • iseckani kiseli krastavci
  • zelena salata - najbolje ajsberg
  • iseckani luk
  • listići kačkavalja

Priprema:

Za sos pomešajte sve sastojke, poklopite ih i ostavite u frižideru 24 sata. Dozvolite svim ukusima da se lepo sjedine jedni sa drugima. (Nakon više isprobanih varijanti sosa, iako su mnoge slične, od svih dodatih začina najbolje se složio ukus tzv. reliša, odnosno slatkog sosa od krastavaca i povrća, čiji je recept u dodatku)

Posolite i pobiberite meso po ukusu, formirajte 12 pljeskavica i propržite ih u tiganju dok ne budu gotove. Hamburgeri moraju da budu tanki. Na vrh svakog, kad se isprži, stavite listiće kačkavalja i grejte dok se ne istope.

U drugom tiganju premažite unutrašnjost peciva puterom i tostirajte na srednje jakoj vatri dok malo ne uhvate boju. Ostavite ih sa strane.

Na maslacem namazanu stranu svake lepinje stavite sos, na donju i srednju stavite iseckani luk, kisele krastavce i ajsberg salatu.

Prekrite pljeskavicu, ponovite proces i složite ih zajedno. Poslužite hamburger dok je vruć sa prilogom od pomfrita.

Za ovaj recept potreban vam je začinjeni sos napravljen od krastavaca i drugog povrća koji se lako pravi i kao zimnica čuva u tegli, za više upotreba.

big mek recept Shutterstock

Sastojci za pravljenje domaćeg slatkog sosa od krastavaca (veća količina):

  • 12 šolja iseckanih krastavaca
  • 4 šolje nasecnanog luka
  • 2 crvene paprike sitno iseckane
  • 2 zelene paprike sitno iseckane
  • 1/4 šolje soli
  • 3 šolje vode

rasol:

  • 3 1/2 šolje granuliranog šećera
  • 2 šolje belog sirćeta
  • 1 kašika suvog senfa
  • 1 kašika semena celera
  • 1 1/2 kašičice kurkume

smesa za povezivanje sastojaka:

  • 1/4 šolje granuliranog šećera
  • 4 pune kašike kukuruznog skroba

Priprema:

Krastavce, luk i papriku pospite solju i vodom za kiseljenje. Ostavite da odstoji četiri sata. Ocedite - nemojte da ispirate.

U loncu pomešajte sastojke za rasol i pustite da provri. Dodajte oceđeno povrće i nastavite da kuvate dok ne provri ponovo.

Zatim dodajte smesu za povezivanje sastojaka i kuvajte dok ne postane gusta. Stavite u svoje tegle za konzerviranje kao što obično ostavljate zimnicu.

Video: Recept za musaku kakvu do sada niste probali: Tradicionalno jelo na moderan način

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti