![Musaka, plavi patlidžan, jelo, kuvanje, hrana Musaka, plavi patlidžan, jelo, kuvanje, hrana](https://xdn.tf.rs/2021/07/10/shutterstock701585404-670x447.jpg)
Ideja za ručak bez mesa: Recept za sočnu musaku sa patlidžanom i kačkavaljem
Brojni su načini za pripremu patlidžana, zbog čega je ovo povrće sve pristunije na našim tanjirima. Njegov blagi, ali jedinstveni ukus jelima daje posebnu notu, a najlepši je kada se jede grilovan ili u musakama.
Ipak, pripremljen na ovaj način, kao musaka sa paradajzom, biće savršen dodatak jelima sa mesom, ali i ukusno samostalno jelo.
Sastojci:
- 3-4 plava patlidžana
- 2-3 paradajza
- 5-6 kašika maslinovog ulja
- 200 g krem sira
- 150 g kačkavalja
- 3 čena belog luka
- so
- biber
- vlašac
Priprema:
Plavi patlidžan operite, pa ga sa korom isecite na deblje kolutove i ostavite u posoljenoj vodi da odstoji minimum 15 minuta.
Potom ih isperite i prosušite kuhinjskim ubrsom.
Patlidžan prelijte maslinovim uljem i kratko izgrilujte na suvom tiganju.
Paradajz iseckajte na kockice, beli luk izgnječite i dodajte vlašac so i biber, pa sve sjedinite.
Posudu za pečenje podmažite maslinovim uljem, poređajte polovinu kolutova patlidžana, premažite polovinom krem sira i pospite polovinom rendanog kačkavalja. Onda sipajte seckani paradajz i sve završite redom patlidžana.
Po vrhu musake premažite ostatak krem sira i pospite ostatkom kačkavalja.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta.
Musaku servirajte toplu sa dodatkom svežeg bosiljka.
Ovo jelo može biti kompletan obrok, a savršeno je i kao prilog.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.