• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ideje za ručak: Dinstane pečurke sa palentom, harmonija ukusa

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Savršen za leto, brzo se priprema, a kombinacija ukusa će vas oduševiti

  • 0
Pecurke i palenta, pecurke, rucak, jelo, cinija Foto: Shutterstock

Ideja za današnji ručak uskoro će vam postati jedna od omiljenih na nedeljnom jelovniku, jer će je vaši ukućani obožavati. Savršen spoj pečuraka i palente je neotkriven biser kulinarskog umeća.

Sastojci:

  • 250 g svežih šampinjona (ili drugih pečuraka koje su vam omiljene)
  • 200 g šitaki pečuraka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 3 kašike putera
  • 2 srednja crna luka
  • majčina dušica
  • vlašac
  • peršun
  • biber
  • so
  • pola šolje vode 
  • pola šolje slatke pavlake

Priprema:

  • 1 pakovanje palente od 500 g
  • 800 ml vode
  • 200 ml mleka
  • kašičica soli
  • šolja izrendanog parmezana

U plitkoj šerpi na zagrejanom maslinovom ulju i puteru dinstajte crni luk, vlašac, kao i  začinsko bilje kako bi pustilo svoje arome. Nakon pet minuta ubacite iseckane pečurke (sečene na krupne ili srednje kocke) i dinstajte ih dok ne počnu da ispuštaju vodu. Dodajte lagano so i biber, zatim slatku pavlaku i vodu. Ubrzo će se sve zajedno divno ukrčkati i izuzetno zamirisati.

U drugoj šerpi zagrejte vodu, mleko, slatku pavlaku i to sve posolite. Kada počne da ključa, smanjite vatru i lagano počnite da dodajete palentu uz neprekidno mešanje dok smesa ne postane gusta. Tada skinite sa vatre i odozgo pospite izrendanim parmezanom.

Možete odmah servirati jer se jede dok je toplo: u dublju činiju prvo sipajte palentu, pa preko nje dinstane pečurke sa sosom, pospite još malo začinskim zelenim biljem i uživajte u harmoniji mirisa i ukusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti