
Ako volite sataraš, obožavaćete i menemen: Recept za tursko jelo koje budi sva čula
U sezoni paradajza i paprika gotovo da nema kuće u Srbiji u kojoj domaćice barem jednom nedeljno ne pripreme sataraš. Ovo jelo po jednostavnom receptu odlično “ide” uz sezonsku salatu, mlečne proizvode poput jogurta, kiselog mleka, sira, pavlake ili kajmaka, kao i uz meso spremljeno na različite načine.
U Turskoj se pak, jelo “na tu temu” služi za doručak, uz hrskave lepinjice. Proteinski doručak baziran na povrću sa dodatkom sira i jaja poznat je kao menemen, priprema se u bakarnim posudama i dugo drži sitost.
Sastojci:
- 2 paradajza
- 2 paprike
- 100 g sira
- 2 jajeta
- 50 g putera
- so, biber
- ljuta papričica
Priprema:
Operite paprike, isecite ih na kockice, pa ih propržite desetak minuta u tiganju u koji ste staviti puter. Potom dodajte oljušten paradajz isečen na kockice, pa nastavite da dinstate povrće.
Čim tečnost napola uvri, razbijte jaja, pa ih izmešajte sa povrćem, dodajte izdrobljen sir i ostavite na ringli još par minuta da se sir rastopi i sjedini sa povrćem.
Gotovo jelo pospite iseckanim perušunovim lišćem i služite uz hrskave vruće lepinjice.
Prijatno!
Video: Pastirska pita na naš način: I za gurmane i za one koje vode računa o liniji
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: ONA SLAVI Dan za ljubav, emocije i žene koje nas inspirišu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.