• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ideje za letnji ručak: Rižoto s limunom i nanom poneće vas do Mediterana

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lagan, osvežavajući i ukusan rižoto koji može biti vaš izbor i za romantične večere na letnjem povetarcu

  • 0
Rizoto, limun i nana, limun, rucak Foto: Shutterstock

Svi volimo italijansku kuhinju, ali imamo i sklonosti da sam recept prilagodimo našim ukusima, sastojcima koji su trenutno u modi ili ličnim kućnim receptima motivisanim „najboljim momentima naših baka“.

Današnji recept nećete imati potrebu da menjate jer će vas oduševiti. Lagan i osvežavajući obrok koji je toliko ukusan da ćete ga često ponavljati i to ne samo za ručak. Idealan je i za laganu romantičmu večeru na letnjem povetarcu...

Sastojci:

  • 300 g pirinča
  • 2 manje glavice crnog luka
  • 150 g parmezana
  • korice od 2 limuna
  • 2 dl belog vina
  • 1 veza nane
  • pileći bujon (svež ili u kocki) 
  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • so
  • sveže mleveni biber

Priprema:

Isperite nanu, odvojte listiće, a nekoliko ostavite sa strane za dekoraciju. Bujon kuvajte na laganoj vatri do ključanja.

U šerpu sa debelim dnom dodajte ulje i zagrejte na niskoj temperaturi, ubacite crni luk i dinstajte tri-četiri minuta. Zatim dodajte pirinač, nalijte ga bujonom da ga sasvim prekrije i kuvajte tri minuta uz mešanje.

Dodajte belo vino. Smanjite vatru. Sipajte većinu preostalog bujona u pirinač. Kuvajte na laganoj vatri 18 minuta uz redovno mešanje, posebno pri kraju, kada ima manje tečnosti. Po potrebi dodajte još malo pilećeg bujona.

Narendajte limun i iseckajte listove nane, dodajte u rižoto i dobro promešajte. Po potrebi začinite maslinovim uljem. Na kraju narendajte parmezan preko i poslužite.

Video: Uštipci od krompira: Teleport mašina do detinjstva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti