Svi volimo italijansku kuhinju, ali imamo i sklonosti da sam recept prilagodimo našim ukusima, sastojcima koji su trenutno u modi ili ličnim kućnim receptima motivisanim „najboljim momentima naših baka“.
Današnji recept nećete imati potrebu da menjate jer će vas oduševiti. Lagan i osvežavajući obrok koji je toliko ukusan da ćete ga često ponavljati i to ne samo za ručak. Idealan je i za laganu romantičmu večeru na letnjem povetarcu...
Sastojci:
- 300 g pirinča
- 2 manje glavice crnog luka
- 150 g parmezana
- korice od 2 limuna
- 2 dl belog vina
- 1 veza nane
- pileći bujon (svež ili u kocki)
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- so
- sveže mleveni biber
Priprema:
Isperite nanu, odvojte listiće, a nekoliko ostavite sa strane za dekoraciju. Bujon kuvajte na laganoj vatri do ključanja.
U šerpu sa debelim dnom dodajte ulje i zagrejte na niskoj temperaturi, ubacite crni luk i dinstajte tri-četiri minuta. Zatim dodajte pirinač, nalijte ga bujonom da ga sasvim prekrije i kuvajte tri minuta uz mešanje.
Dodajte belo vino. Smanjite vatru. Sipajte većinu preostalog bujona u pirinač. Kuvajte na laganoj vatri 18 minuta uz redovno mešanje, posebno pri kraju, kada ima manje tečnosti. Po potrebi dodajte još malo pilećeg bujona.
Narendajte limun i iseckajte listove nane, dodajte u rižoto i dobro promešajte. Po potrebi začinite maslinovim uljem. Na kraju narendajte parmezan preko i poslužite.
Video: Uštipci od krompira: Teleport mašina do detinjstva
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.