• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Sedi kući" štapići su hit u Srbiji ovog leta: Ovo je originalni recept za aromatično pecivo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Štapići su dobili prepoznatljiv i pomalo šaljiv naziv zbog sastojaka kojima se testo premazuje

  • 0
Slani štapići Foto: Shutterstock

Kiflice, pogačice, štapići i perece od kiselog testa rado su viđeni na trpezama širom Srbije. Osnovni recept za pripremu testa u većini slučajeva je isti - kvasac, brašno, mleko, so i malčice šećera, a dalje sve zavisi od mašte i umešnosti domaćice.

I baš zahvaljujući mašti nastali su štapići od testa o kojima ovih dana priča cela Srbija. Imaju specifičan naziv - zovu se “sedi kući”, a takav naziv su dobili zbog jedinstvenog premaza koji im daje specifičan “sedi kući” ukus.

Reč je o kombinaciji putera i belog luka, mada su neke domaćice otišle korak dalje, pa ovom “duetu” dodaju i mirođiju ili osušene listiće bosiljka.

Sastojci:

  • 400 ml mleka
  • 40 g svežeg kvasca
  • kašičica šećera
  • pola kašičice soli
  •  kašika ulja
  • kašika sirćeta
  • 1 kg brašna
  • 125 g putera
  • 5 čenova belog luka
  • vezica sveže mirođije (po želji)

Priprema:

Zagrejte 100 mililitara mleka tek toliko da bude mlako, pa skinite posudu sa šporeta, dodajte izmrvljen svež kvasac, šećer i malo brašna, zamutite i ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.

Ostatak brašna prosejte, pa mu dodajte aktivirani kvasac, preostalih 300 mililitara mleka, ulje, sirće i so. Umesite meko testo i prekrijte ga krpom, pa ga ostavite pola sata da naraste.

Posle pola sata premesite testo, pa ga razvucite oklagijom, secite na trake i ređajte u tepsiju koju ste obložili pek-papirom.

Ostavite štapiće prekrivene krpom još dvadesetak minuta, pa ih premažite komadićem putera i pecite u rerni na 200 stepeni dok ne porumene.

Kad štapići budu pečeni, izvadite tepsiju iz rerne, isključite rernu, pa štapiće premažite kombinacijom rastopljenog preostalog putera i iseckanog belog luka. Po želji, u ovaj premaz možete da dodate seckanu mirođiju, list bosiljka, list peršuna..., u zavisnosti od toga koju aromu najviše volite. Bitno je da preovladava aroma belog luka da bi štapići "opravdali" svoj naziv.

Kad premažete štapiće, vratite ih u rernu još par minuta, pa ih izvadite na tacnu i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti