![ekleri, desert, kolac ekleri, desert, kolac](https://xdn.tf.rs/2022/07/27/ekleri-670x447.jpg?ver=081920)
Ekleri s mlečnom čokoladom: Desert s kremastim filom koji će vas očarati
Eklere svi vole zbog harmoničnog spoja divnog kremastog fila i finog testa koji se koristi i u pripremi profiterola. Ovaj kolača je toliko dobar da u potpunosti opravdava svoj naziv na francuskom "eclaire" - svetlost munje... Tako brzo i nestane...
Sastojci:
za fil:
- 500 ml mleka
- 150 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 3 žumanceta
- 60 g kukuruznog skroba
- 1 prstohvat soli
- 50 g putera
- 340 g mlečne čokolade (170g čokolade za fil + 170g za preliv/umakanje eklera)
za testo:
- 125 ml vode
- 125 ml mleka
- 100 g putera
- 1 prstohvat soli
- 1/2 kašičice šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 150 g višenamenskog brašna
- 3-4 jajeta
- 1 kašika ulja
- 20 g šećera u prahu
Priprema:
Za fil ušerpu sipajte 400 mililitara mleka, polovinu šećera, ekstrakt vanile i stavite na vatru srednje jačine do ključanja. U činiju stavite žumance, ostatak šećera i dobro umutite dok se šećer ne rastopi. Dodajte ostatak mleka, kukuruzni skrob, so i dobro umutite dok se ne homogenizuje.
Kada mleko provri, polako ga prebacite u činiju sa jajima, neprestano mešajući da jaja ne zagore. Vratite smesu iz posude u šerpu, stavite je na srednju vatru i mešajte dok se fil ne zgusne i ne provri.
Sklonite šerpu sa vatre i dodajte puter, mlečnu čokoladu koju ste prethodno izlomili na komade i dobro umutite dok fil ne postane gladak. Prebacite fil u činiju i prekrijte je plastičnom folijom. Uverite se da plastična folija dodiruje površinu fila kako biste sprečili stvaranje nabora. Stavite posudu u frižider dok se fil ne ohladi.
Testo
Zagrejte rernu na 170°C. U šerpu dodajte vodu, mleko, puter, so, šećer, ekstrakt vanile i prebacite na srednje jaku vatru. Promešajte kašikome i kuvajte dok se sastojci ne sjedine.
Kada smesa provri, dodajte brašno i mešajte kašikom dva-tri minuta. Prebacite testo u činiju i mikserom mutite na velikoj brzini,dva-tri minuta, dok temperatura ne padne. Dodajte jaja jedno po jedno dok ne dobijete meko testo. Broj jaja koje ćete dodati zavisi od toga koliko ste dobro skuvali testo i od toga koliko je vlage isparilo. Što više jaja dodate, bolje će biti testo.
Prebacite testo u kesu/špric za pecivo sa zvezdastim vrhom i ostavite ga na stranu. Pleh obložite papirom za pečenje. Testo istiskavate iz šrica na trake od pet centimetara dužine. Površinu premažite sa malo ulja, pospite ih šećerom u prahu i pecite 25 minuta. Zatim smanjite temperaturu rerne na 150 stepeni i nastavite da ih pečete još 15-20 minuta.
Kada ispečete testo, možete ga ostaviti u rerni sa otvorenim vratima da se dobro ohladi.
Silikonskom lopaticom ili ručnom metlicom dobro umutite fil dok ne postane fino kremast, a potom ga prebacite u špric-kesu sa okruglim vrhom. Filom punite donji deo testa, a gornji deo testa kojim poklapate fil najpre umočite u otopljenu mlečnu čokoladu.
Možete posuti seckanim bademima ili nekim drugim orašastim plodovima pre služenja...
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.