Ideja za ručak: Planinski gulaš - zalogaji puni ukusa, aroma i mirisa detinjstva
Svi vole gulaš, sočan i ukusan, s mirisom koji podseća na detinjstvo i bakinu kuhinju.
Recept koji vam danas predstavljamo je sličnog mirisa, ali posebnog ukusa i arome.
Sastojci:
- 1 kg svinjske plećke*
- 300 g junetine
- 2 kašike ulja
- 4 šolje vode
- 1/2 šolje soka od paradajza
- 2 srednja crna luka
- 2 pruta celera
- 1 kašičica vorčester sosa
- 2 lovorova lista
- 2 do 3 kašičice soli
- 1/2 kašičice bibera
- 6 srednjih šargarepa
- 1 velika bela rotkva oljuštena i narezana na kockice
- 6 srednjih krompira
- 1 kašika kukuruznog skroba
- sezonski mleveni začin
- peršun za dekoraciju
*ko je ljubitelj, pored svinjskog i junećeg, može staviti i meso divljači
Priprema:
Iseckajte crni luk na krupnije komade i dinstajte ga u nauljenom pekaču. Kad luk postane staklast, ubacite meso iseckano na krupnije kocke. Dodajte četiri šolje vode i dobro promešajte.
Dodajte sok od paradajza, luk, celer, vorčester sos, lovorov list, so i biber, da sve proključa. Smanjite vatru na šporetu, poklopite i kuvajte dva sata, povremeno mešajući. Izvadite lovor, dodajte šargarepu, belu rotkvu i krompir. Pokrijte i kuvajte 40-60 minuta.
Pomešajte kukuruzni skrob i preostalu vodu u glatku smesu, i to dodajte u meso i povrće u pekaču. Kuvajte i mešajte dva minuta ili dok se ne zgusne.
Pred serviranje pospite seckanim peršunom.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Dejan
Moja baka ništa nije spremala bez vorčester sosa. To joj je bio omiljeni dodatak jelu
Podelite komentar