• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najbolji recept za domaću krempitu sa dva fila: Lepša je od one iz poslastičarnice

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrskave korice i penasti filovi su uživanje za nepca

  • 0
krempita, kolač Foto: Shutterstock

Krempite i šampite nekada su činile osnov poslastičarske ponude. Poslednjih godina „smenili“ su ih kolači i torte po modernim recepturama, koji su prvenstveno lepi „na oko“.

Ukoliko ste ljubitelj penastih domaćih kolača sa hrskavim koricama, ovaj recept će vam se posebno dopasti.

Sastojci:

  • pakovanje lisnatog testa
  • 6 jaja
  • 20 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g mekog brašna
  • 1 l mleka
  • 250 ml slatke pavlake
  • 50 g šećera u prahu

Priprema:

Pakovanje lisnatog testa ostavite da se odmrzne, podelite ga na dva dela, pa ga stavite na pobrašnjenu radnu površinu i  razvucite pomoću oklagije na veličinu pleha. Pecite na 200 stepeni otprilike 20 minuta. Kad prva kora bude gotova, ostavite je da se malo prohladi, pa stavite drugu koru da se ispeče.

Dok se druga kora peče, prvu isecite na kvadrate željene veličine.

Žumanca, 10 kašika šećera i vanilin šećer dobro umutite mikserom, dodajte brašno, pa nastavite da mutite da se ne bi stvorile grudvice.

U šerpu sipajte litar mleka i kuvajte dok ne proključa. Kad mleko provri, skinite šerpu sa ringle i postepeno sipajte malo pomalo mleka u fil od žumanaca, šećera i brašna, sve vreme muteći mikserom. Kad fil postane redak, isključite mikser, dodajte ostatak mleka i mutite varjačom da se sve lepo sjedini.

Dobijeni fil sipajte u lonac za kuvanje na pari i kuvajte.

Dok se fil kuva, umutite šest belanaca u čvrst sneg, dodajte još 10 kašika šećera i mutite dok se ne formira švrst šne.

Posle 15 minuta fil od žumanaca je gotov. Skinite lonac za kuvanje na pari sa ringle, pa postepeno dodajte šne od belanaca, muteći varjačom.

Celu pečenu koru od lisnatog testa stavite u tepsiju, preko nje sipajte fil od žumaca i ostavite da se malo prohladi.

Dok se fil hladi, umutite 250 mililitara slatke pavlake, pa je nanesite preko prohlađenog žutog fila.

Preko slatke pavlake poređajte kockice isečenog lisnatog testa, pospite krempitu šećerom u prahu i ostavite da odstoji nekoliko sati pre služenja.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti