Slatko od smokava u gustom sirupu: Tradicionalna srpska zimnica po receptu naših baka
Domaćinske kuće u Srbiji nemoguće je zamisliti bez špajza u kom su poređane tegle slatkog od raznih vrsta voća – belih trešanja, višanja, kupina, lubenice, šljiva i, naravno, smokava.
Po našoj tradiciji, slatko i voda su prvo što ćemo ponuditi gostima, pa se svaka domaćica trudi da pripremi barem nekoliko tegli ovog specijaliteta za zimnicu.
Čak i oni koji ne vole sveže ili suve smokve, slatko od ovog voća neće odbiti.
Sastojci:
- 2 kg svežih smokava
- 2 kg šećera
- 3 dl vode
- 1 limun
- 300 g oraha (po želji)
Priprema:
Operite smokve, skinite peteljke, složite ih u šerpu, prelijte vodom i sipajte šećer, pa kuvajte oko sat vremena. Tokom kuvanja skidajte penu koja se pojavljuje na vrhu. Ukoliko budete sipali više vode, sirup se neće zgusnuti, a smokve neće imati staklast izgled.
Pred kraj kuvanja u šerpu dodajte dobro opran limun (sa korom), isečen na kolutove. Ostavite da se slatko dobro ohladi, pa ga sipajte u tegle i hermetički ih zatvorite.
Ukoliko volite kombinaciju voća i orašastih plodova, u tegle sa slatkim spustite i jezgra oraha ili orahe koje ste usitnili pomoću oklagije.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Панта
Слатко од смокви је много добро.Мене интересује које смокве се користе?Светле или тамно-љубичасте.Хтео бих да пробам да направим.
Podelite komentar