
Ruštule su idealno pecivo za doručak: Ovako ih spremaju na primorju
Doručak od testa nije karakterističan samo za Srbiju. Širom primorja domaćice spremaju ruštule koje se ponegde zovu i fruštule, specijalitet od testa koji se obavezno posipa šećerom u prahu.
Obradujte vaše ukućane ovim tradicionalnim primorskim receptom za doručak.
Sastojci:
- 500 g brašna
- kesica praška za pecivo
- 5 jaja
- 5 kašika ulja
- 5 kašika šećera
- 180 ml pavlake
- narendana korica limuna
- šećer u prahu za posipanje
- ulje za prženje
Priprema:
Pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa dodajte jaja, ulje, šećer, pavlaku i narendanu koricu limuna. Na pobrašnjenoj radnoj površini dobro umesite testo tako da bude elastično, pa ga prekrijte providnom folijom i ostavite da odstoji dvadesetak minuta.
Oklagijom razvaljajte testo na pola centimetra debljine, pa ga secite u trouglove ili na trake koje ćete isprepletati i vezati u čvor.
Pržite ruštule u vrelom ulju dva-tri minuta, dok ne porumene. Vadite ih na papirni ubrus kako bi se ocedile od viška ulja, pospite šećerom u prahu i služite dok su tople.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Zašto je cena sirove kafe dostigla rekord svih vremena?
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Novljanka
Recept je lijep, ali mala sugestija u Boki se u roštule ne stavlja pavlaka nego četri kašike bijelog vina, dvije kašike rakije da bi bile mekane, stavi se narendana korica limuna, 3 jaja, 350 gr. oštrog brašna, 3 kašike prah šećera, malo soli, dvije kašike otopljenog putera, recept je stari izvorni, tijesto razvucite debljine pola cm, sjecite trake, vezujte ih u čvorić, sjecite rombive, zarežite romb u sredinu, pržite na vrelom ulju, pržite i okrećite dok ne porumene, stavljajte ih na pleh obložen ubrusom i kada se prohlade uvaljajte u prah šećer pomješan sa vanilinim šećerom. Recept je stari, izvorni, pa probajte i prijatno svima bilo !!!!
Podelite komentar
Ja
Fritule!
Podelite komentar