• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ideja za ručak: Rinflajš u paradajz sosu, staro vojvođansko jelo koje greje srce i stomak

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rinflajš je, nakon supe, bio uvertira u glavno jelo, a obično se služio sa sosom od mirođije ili paradajza

  • 4
Rinflajš Foto: Shutterstock

Nedeljni ručak nekada nije bio mogao da prođe bez mirisa kuvane junetine i povrća iz supe. Rinflajš je, nakon supe, bio uvertira u glavno jelo, a obično se služio sa sosom od mirođije ili paradajza.

Rinflajš inače potiče od nemačke reči “rindfleisch”, što znači goveđe meso, ali se vremenom glavni sastojak menjao, pa se često umesto junetine kuvala i piletina ili druga perad; ali ono što se nikada nije promenilo je prilog od kuvanog krompira, šargarepe, paškanata, celera i luka.

Sastojci:

  • 700 g junetine u komadu, najbolje ribić ili piletine (belo, karabataci)
  • veza zeleni
  • glavica crnog luka
  • nekoliko glavica krompira
  • so
  • biber u zrnu
  • suvi začin od povrća
  • lovor

sastojci za sos:

  • 1 kašika masti  ili ulja
  • 2 kašike brašna
  • sok od paradajza
  • 1 kašičica šećera
  • so

Priprema:

Očistite luk i isecite ga napola. Ugrejte veću šerpu u kojoj planirate da skuvate supu i polutke luka stavite na vrelo dno nekoliko minuta dok se "ne uhvati", dobije malo boje i ne ispusti aromu. Napunite šerpu sa vodom dopola, u nju spustite meso, očišćenu zelen, krompir i začine. Kuvajte dok meso ne omekša. Procedite i zakuvajte supu, a rinflajš servirajte vruć i poslužite uz sos.

Za pripremu sosa mast ili ulje zagrejte u šerpi, dodajte brašno i mešajte dok ne porumeni. Skinite sa šporeta i dodajte sok od paradajza. Mešajte smesu da ne zagori dok ne postane glatka, uz postepeno dolivanje oko dva decilitra supe od rinflajša.

Po ukusu posolite i dodajte malo šećera da se ublaži kiseli ukus paradajza.

Na laganoj vatri kuvajte još oko 10 minuta. Poslužite toplo.

Video: Ogladnećete u sekundi kada vidite ovaj ukusni specijalitet koji sprema srpska kuvarica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Baba

    25. avgust 2022. | 11:08

    U supu ne ide krompir jer ce dobiti drugaciji ukus i bice mutna,supa se kuva lagano i dugo i mora biti bistra.Krompir je jedan od priloga.

    Podelite komentar

  • Olga

    25. avgust 2022. | 18:41

    Ja sam ovo jelo jela prvi put kod moje svekrve u Novom Sadu, ali ja necu bareno meso cekam konkretno mislim pohovano, prasetinu i slicno, a oni pcese da skupljaju sa stola, uz komentar snajka nista nije jela. Joj pa kod nas dole je to kao predjelo. Ostao gladna

    Podelite komentar