Ideja za ručak: Bosanski lonac, tradicionalno jelo po originalnom receptu
Stiže jesen, koja nudi pregršt povrća i hladnije dane, pa ukoliko volite jednostavna jela sa mesom i zelenišem, ovaj ručak će vam uskoro postati omiljen.
Bosanski lonac je, zapravo, bosanska čorba, kulinarski specijalitet cenjen zbog svog bogatog ukusa i fleksibilnosti u pripremi, jer recept varira u zavisnosti od ličnih i regionalnih preferiranja. Osnova je meso, uglavnom mešano, kao i povrće. Izbor mesa je po ukusu i navikama, jer je Bosanski lonac za sve narode, zato se i zove tako.
Jelo se sprema u velikom loncu, idelano bi bilo zemljanom, a pred vama je tradicionaln način pripreme za osam osoba.
Sastojci:
- 1 kg mešanog mesa (junetina, svinjetina, jagnjetina)
- 2 dl ulja (može i mast ko voli)
- 1 velika glavica luka
- 5 čenova belog luka
- 700 g krompira sečenog na krupnije kocke
- 200 g šargarepe krupno sečene na kolutove
- 100 g zeleni (peršun, paškanat, celer), sitno seckane
- 100 g kupusa, grubo sečenog
- 100 g paprike sveže (žuta, zelena, crvena)
- 100 g graška
- 100 g pasulja
- 100 g bamije (suvu pre prokuvati, a svežu ili smrznutu staviti direktno u lonac)
- 100 g paradajza
- 100 g tikvica krupno nasečenih
- 2 dl vina
- 1,5 l vruće vode
- so i biber po ukusu
Priprema:
Meso isecitee na kocke i propržite na ulju ili masti, kako ko voli. Dodajte crni i beli luk i kratko pržite dok meso nedobije lepu braonkastu boju.
U dublji sud poređajte naizmenično meso i povrće i potom nalijte vinom i vodom.
Pokrijte lonc ili neku drugu posudu u kojoj spremate jelo, može i folijom, i stavite na tepsiju u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni, pa pustiti da lagano vri oko tri-četiri sata. Tepsija je tu da spreči curenje i da ne napravi nered u rerni.
S vremena na vreme protresite sud. Nakon kuvanja ostavite ga da odstoji desetak minuta, a zatim sipati u tanjire. Uz jelo vam ne treba nikakav prilog osim domaćeg hleba i eventulano ljutih papričica.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Au bre
Trebali ste da date recept za ceo bataljon pobogu.
Podelite komentar
Siki
🥰🥰🥰🥰
Podelite komentar