Umesite sami bavarske perece i unesite u svoj dom festivalsku atmosferu
Bliži se oktobar i čuveni Oktobar fest poznat po pivu i bavarskim perecama, što nas je i inspirisalo da vam danas predstavimo originalni recept za ovu nemačku poslasticu.
Veoma ukusne, iznutra pahuljaste i mekane, spolja obložene hrskavom koricom, odlična su zakuska uz kobasice i pivo za odrasle i uvek neodoljive za najmlađe, bilo da ih napravite u slanoj ili slatkoj verziji sa cimetom i šećerom. Originalne bavarske perece su bez premaza žumanca, a sa premazom su "obične", ali ih vi pravite kako god želite, jer su obe varijante jednako ukusne.
Iskoristite ovaj prvi jesenji vikend tako što ćete da umesite ove čuvene perece i unesete u svoju kuću deo festivalske atmosfere.
Sastojci:
- 5 šolja prosejanog brašna
- 1 kašika šećera
- 2 kašičice soli
- 7g kvasca u prahu ili 14g svežeg kvascka
- 1,5 šolja mlake vode
- 50 g rastopljenog, toplog maslaca
- 2 l vode
- 5 ravnih kašika sode bikarbone
za posipanje slanih pereca:
- 1 žumance
- 1 kašika vode
- morska so,
- mak, susam, lan ili kim (opciono)
za posipanje slatkih pereca:
- 3 kašike šećera
- 1 kašika cimeta
- malo maslaca za premaz
Priprema:
Brašno pomešajte sa suvim kvascem. Ukoliko koristite sveži kvasac, prvo ga uobičajeno pokrenite i takođe pomešajte sa brašnom. Dodajte dodajte so, šećer i ostale sastojke i mesite testo oko deset minuta, odnosno dok ne bude dovoljno meko i elastično.
Oblikujte ga u kuglu, stavite u malo pobrašnjenu posudu, prekrijte krpom i sačekajte da se masa duplira na toplom mestu. Obično je potrebno oko jedan i po sat, nekada i manje.
U međuvremenu u velikom loncu stavite vodu i sodu bikarbonu i kuvajte do ključanja. Nadošlo testo izvadite iz posude, kratko premesite i podelite na osam delova.
Od svakog napravite valjak dužine oko 65 centimetara i oblikujte ga u perecu. Jednu po jednu perecu spuštajte u ključalu vodu sa sodom i kuvajte oko 30 sekundi dok ne ispliva na površinu. Vadite ih i ređajte na pleh obložen papirom za pečenje.
Perece možete da namažete žumancetom koje je pomešano sa vodom. Pospite morskom soli, makom, susamom, lanom ili kimom. Neko voli i sa sitno iseckanim orasima.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 230 stepeni oko 13 do 15 minuta, odnosno dok ne postanu zlatno smeđe boje. Izvadite, ohladite na žici za hlađenje i poslužite.
Ako pravite slatke perece, nemojte da ih mažete žumancetom i čim ih izvadite iz rerne, onako vruće, premažite ih rastopljenim maslacem i šećerom koji je pomešan sa cimetom.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.