• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve tajne savršenog pire krompira: Maslac će produbiti ukus ovog priloga

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Omiljeni predlog svakom pečenom ili pohovanom mesu obično je krompir pire

  • 0
Pire krompir Foto: Shutterstock

Pire korompir nezamenljiv je prilog mnogim jelima, ali da bi bio savršeno kremast i ukusan zaista je potrebno da umete da ga spremite.

Evo nekoliko saveta kako da vam pire krompir svaki put uspe.

Izaberite pravi krompir

Za pripremu pirea od krompira trebaju vam plodovi s visokim procentom skroba – tzv. brašnasti krompiri koji su savršeni za gnječenje.

Isecite krompir na kocke

Oljuštite i operite krompir, pa ga isecite na kockice otprilike iste veličine i stavite u hladnu posoljenu vodu kako bi se svi komadi skuvali u isto vreme. Pustite da se krompiri kuvaju dok ne počnu da se raspadaju.

Ručno gnječite krompir

Krompir ocedite od vode, pa ga vratite u vrući lonac u kom se kuvao. Na niskoj vatri "dehidrirajte“ krompir od ostatka vlažnosti, pa varjačom počnite lagano da mešate i gnječite smesu. Potom smesu pretvorite u pire uz pomoć kašike za krompir.

Darežljivo s mlekom

Ugrejte mleko ili pavlaku za kuvanje pa ga obilno prelijte preko krompira. Na laganoj vatri i uz pomoć varjače nežno mešajte smesu dok se svi sastojci ne sjedine, i vi dobijete odgovarajuću teksturu. Ne brinite, krompir će popiti sav "višak" mleka.

Dodajte začine

Ne plašite se da dobro začinite krompir solju i biberom, a slobodno dodajte i neke druge začine poput naseckanog peršuna ili vlašca. Završite kuvanje s komadićem mekanog maslaca koji će produbiti ukus vašeg priloga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti