Kada na dan slave gosti uđu u kuću, prvo što im domaćica ponudi je slavsko žito. Još od davnina ono je jedan od onih neizostavnih simbola krsne slave. Žito je simbol večnog života i vaskrsenja, jer posejana zrna pšenice donose novi život, zbog čega sveštenik osvećuje slavsko žito.
Zato je svakoj domaćici, pored hrane i kolača, veoma bitno da gostima i žito bude ukusno.
Iako se može učiniti jednostavno, spremanje slavskog žita nije tako lako. Ali, uz ovaj stari, tradicionalni recept sigurno će vam uspeti.
Sastojci:
- 400 g pšenice-belice
- 400 g mlevenih oraha
- 400 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1/2 kašičice cimeta
Priprema:
Pšenicu dobro očistite i operite pod mlazom vode. Stavite je u veću šerpu, nalijte vodom i kuvajte.
Kada provri, pustite da kuva još par minuta, prospite vodu, a žito ostavite u cediljki.
Nalijte novu, hladnu vodu i ponovite postupak. Ostavite da opet provri, bacite vodu, nalijte opet čistu hladnu vodu i ostavite ponovo da provri. To radite četiri puta, da bi se voda izbistrila.
Kad četvrti put voda provri, sklonite šerpu sa ringle, stavite je na hladno mesto, poklopite i zamotajte u neku toplu tkaninu. Ostavite nekoliko sati da miruje.
Žito procedite, ali sačuvajte oko dva decilitra tečnosti, pa ga sameljite u blenderu.
U veću posudu stavite žito, šećer, orahe, vanil šećer i cimet, pa sve dobro promešajte.
Servirajte ga u omiljenoj posudi i ukrasite orasima i drugim koštunjavim voćem.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Sudija Dred
Jos moja cukunbaba je rendala malo muskatnog orascica (cuvam recept), verujem da to i ovom receptu nedostaje!
Podelite komentar