Ukoliko ste ljubitelj hrskavih peciva, a želite da izbegnete belo brašno u pripremi, recept za švedski ražani hleb sigurno će vam se dopasti.
Idealan je za doručak ili večeru, ali i kao užina u školi ili na poslu. Izgledom najviše podseća na krekere, a praktičan je jer se može kombinovati i sa slatkim i sa slanim namazima.
Sastojci:
- 250 ml vode
- kesica suvog kvasca
- 250 g speltinog brašna
- 200 g ražanog brašna
- 120 ml kefira ili jogurta
- ravna kašičica soli
- 50 g lanenih semenki ili susama (po želji)
Priprema:
Zagrejte vodu tek toliko da se smlači, pa skinite posudu sa vatre, u vodu dodajte kvasac, razmutite i ostavite desetak minuta.
U činiju sipajte ražano i speltino brašno, pa dodajte aktivirani kvasac, so i kefir (ili jogurt) i sve dobro umesite. Potom podelite testo na 12 ili 15 loptica, razvaljajte ih oklagijom i ostavite da odstoje sat vremena.
Na pobrašnjenoj radnoj površini pomoću oklagije ponovo razvucite svaku lopticu od testa, spuštajte ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje, izbockajte viljuškom i pospite lanenim semenkama ili susamom.
Pecite na 200 stepeni desetak minuta dok ne porumene.
Prijatno!
Video: Napravite šarenu oblanda tortu za 10 minuta i zaboravite na šporet
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Voja
Dajte nam recept za srpsku lepinju nase prababe i babe su ih pravile ove današnje snajke neznaju da mese pa ih posetite
Podelite komentar
паун 54
Ма какав шведски, ми имамо НАШ СРПСКИ ХЛЕБ И ПОГАЧУ.... ТО ЈЕ ЗАКОН ЗА ЕВРОПУ....
Podelite komentar