Recept za švedski hleb: Savršena grickalica od koje se nećete ugojiti

 
 
  • 2

Ukoliko ste ljubitelj hrskavih peciva, a želite da izbegnete belo brašno u pripremi, recept za švedski ražani hleb sigurno će vam se dopasti.

Idealan je za doručak ili večeru, ali i kao užina u školi ili na poslu. Izgledom najviše podseća na krekere, a praktičan je jer se može kombinovati i sa slatkim i sa slanim namazima.

Sastojci:

  • 250 ml vode
  • kesica suvog kvasca
  • 250 g speltinog brašna
  • 200 g ražanog brašna
  • 120 ml kefira ili jogurta
  • ravna kašičica soli
  • 50 g lanenih semenki ili susama (po želji)

Priprema:

Zagrejte vodu tek toliko da se smlači, pa skinite posudu sa vatre, u vodu dodajte kvasac, razmutite i ostavite desetak minuta.

U činiju sipajte ražano i speltino brašno, pa dodajte aktivirani kvasac, so i kefir (ili jogurt) i sve dobro umesite. Potom podelite testo na 12 ili 15 loptica, razvaljajte ih oklagijom i ostavite da odstoje sat vremena.

Na pobrašnjenoj radnoj površini pomoću oklagije ponovo razvucite svaku lopticu od testa, spuštajte ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje, izbockajte viljuškom i pospite lanenim semenkama ili susamom.

Pecite na 200 stepeni desetak minuta dok ne porumene.

Prijatno!

Video: Napravite šarenu oblanda tortu za 10 minuta i zaboravite na šporet

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Voja

    5. novembar 2022. | 09:34

    Dajte nam recept za srpsku lepinju nase prababe i babe su ih pravile ove današnje snajke neznaju da mese pa ih posetite

    Podelite komentar

  • паун 54

    5. novembar 2022. | 08:32

    Ма какав шведски, ми имамо НАШ СРПСКИ ХЛЕБ И ПОГАЧУ.... ТО ЈЕ ЗАКОН ЗА ЕВРОПУ....

    Podelite komentar