
Recept za švedski hleb: Savršena grickalica od koje se nećete ugojiti
Ukoliko ste ljubitelj hrskavih peciva, a želite da izbegnete belo brašno u pripremi, recept za švedski ražani hleb sigurno će vam se dopasti.
Idealan je za doručak ili večeru, ali i kao užina u školi ili na poslu. Izgledom najviše podseća na krekere, a praktičan je jer se može kombinovati i sa slatkim i sa slanim namazima.
Sastojci:
- 250 ml vode
- kesica suvog kvasca
- 250 g speltinog brašna
- 200 g ražanog brašna
- 120 ml kefira ili jogurta
- ravna kašičica soli
- 50 g lanenih semenki ili susama (po želji)
Priprema:
Zagrejte vodu tek toliko da se smlači, pa skinite posudu sa vatre, u vodu dodajte kvasac, razmutite i ostavite desetak minuta.
U činiju sipajte ražano i speltino brašno, pa dodajte aktivirani kvasac, so i kefir (ili jogurt) i sve dobro umesite. Potom podelite testo na 12 ili 15 loptica, razvaljajte ih oklagijom i ostavite da odstoje sat vremena.
Na pobrašnjenoj radnoj površini pomoću oklagije ponovo razvucite svaku lopticu od testa, spuštajte ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje, izbockajte viljuškom i pospite lanenim semenkama ili susamom.
Pecite na 200 stepeni desetak minuta dok ne porumene.
Prijatno!
Video: Napravite šarenu oblanda tortu za 10 minuta i zaboravite na šporet
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Zašto je cena sirove kafe dostigla rekord svih vremena?
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Voja
Dajte nam recept za srpsku lepinju nase prababe i babe su ih pravile ove današnje snajke neznaju da mese pa ih posetite
Podelite komentar
паун 54
Ма какав шведски, ми имамо НАШ СРПСКИ ХЛЕБ И ПОГАЧУ.... ТО ЈЕ ЗАКОН ЗА ЕВРОПУ....
Podelite komentar