• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za picu kao iz picerije: Trik je u odabiru brašna i temperaturi rerne

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kombinacija oštrog i mekog brašna obezbediće da testo bude elastično

  • 4
pica, pizza Foto: Shutterstock

Domaće testo za picu gotovo nikada ne bude onako tanko i hrskavo, a nadev sočan kao kod pice koju kupujemo u piceriji.

Trik je u tome što pica-peći mogu da razviju mnogo višu temperaturu, koja igra veliku ulogu u hrskavosti testa. Ali, veoma sličan rezultat dobićete i ako spremite picu u kućnoj radinosti i pečete je u vreloj rerni.

Recept za testo je jednostavan i lako će vam poći za rukom da ga napravite.

Sastojci:

  • 500 g mekog brašna tip 400
  • 500 g oštrog brašna tip 400
  • 10 g svežeg kvasca
  • 500 ml vode
  • 50 ml ulja
  • kašika šećera
  • kašičica soli

Priprema:

Zagrejte vodu toliko da bude mlaka, pa odvojte polovinu i u nju dodajte šećer, izmrvljen kvasac i kašiku mekog brašna. Sve dobro razmutite tako da nema grudvica i ostavite da odstoji desetak minuta.

U veliku vanglu sipajte brašno, dodajte aktiviran kvasac, ulje, so i drugu polovinu količine mlake vode. Mesite dok testo ne postane glatko.

Posudu sa testom prekrijte pamučnom krpom ili providnom folijom i ostavite da odstoji sat vremena. Potom ga premesite, razdelite ga u loptice i svaku pomoću oklagije razvucite na veličinu pleha u kom ćete peći pize.

Plehove u kojima ćete peći pice nemojte podmazivati uljem, jer će testo biti zapečeno - najbolje je da stavite papir za pečenje i da ga pospete brašnom, pa da onda stavite testo.

Da bi pica bila sočna, pre nego što je stavite u rernu koju ste zagrejali na maksimum, nanesite najpre nadev napravljen od pelata i maslinovog ulja, potom izrendan kačkavalj, a onda i ostale sastojke po želji. Pecite na najvišoj temperaturi dok ivice testa ne porumene.

Prijatno!

Video: Srbi uče svet kako se pravi pica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • If

    4. novembar 2022. | 07:39

    To nikako ne radite,namažite pleh uljem biće vam pica živa od dole.

    Podelite komentar

  • Nema brasno

    4. novembar 2022. | 11:24

    Ima tip 400 i tip 500, nema meko i tvrdo.

    Podelite komentar