Posna sreda: Veganske prženice sa karamelizovanim bananama

  • 0

Recept za ukusne posne, odnosno veganske prženice, sadrži mešavinu banana i bademovog mleka, koje služe kao smesa za natapanje hleba, i karamelizovane banane kao preliv, što je, priznaćete, kombinacija koja obećava.

Pogotovo ako ste ljubitelj slatkog doručka.

Sastojci:

za prženice:

  • 1 šolja nezaslađenog mleka od badema
  • 1 zrela srednja banana
  • 2 kašike meda
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašika čia semenki
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 1⁄4 kašičice košer soli
  • 8 kriški hleba po želji 
  • 1⁄4 šolje plus još 2 kašike ulja

za karamelizovane banane:

  • 2 srednje banane, debelo isečene dijagonalno
  • 1⁄4 šolje šećera

za posluživanje:

  • 2 kašike mlevenih sirovih oraha 
  • kikiriki-puter (opciono) 

Priprema: 

Podesite rernu na najnižu temperaturu.

Sipajte mleko, bananu, med, vaniliju, čia semenke, cimet i so u blender i mutite na najviše obrtaka, oko 30 sekundi, dok se sastojci dobro ne sjedine. Sipajte smesu u veliku plitku posudu  i ostavite da odstoji oko pet minuta da se malo zgusne.

U serijama stavite kriške hleba u posudu za pečenje i ostavite da se namaču sa jedne strane oko osam do deset sekundi. Okrenite kriške i ostavite ih da se namaču toliko sa druge strane, dok se potpuno ne natope.

U tiganju na srednjoj vatri, zagrejte jednu do dve kašike ulja na dve kriške hleba. Dodajte hleb i pržite četiri do šest minuta sa svake strane, dok ne porumeni i ne postane hrskava na ivicama. Možda ćete morati da dodate još  ulja nakon što okrenete hleb.

Ako pržite u serijama, prebacite završene prženice u obložen pleh i stavite ih u rernu da ostanu zagrejane, dok vi pržite preostali hleb, dodajući još ulja pred svaku seriju.

Dok se prže poslednji komadi hleba, napravite karamelizovane banane.

Pomešajte isečene kriške banane i šećer u posudi sa poklopcem ili vrećici za zamrzivač i protresite da se šećer ravnomerno obloži oko banana.

U tiganju na srednje jakoj vatri zagrejte ulje, dodajte pošećerene banane i pržite ih oko dva minuta sa svake strane dok se lepo ne karamelizuju.

Poslužite po dve kriške prženica na svakom tanjiru, prelivene četvrtinom karamelizovanih banana i jednom četvrtinom zgnječenih oraha.

Po želji prelijte puterom od kikirikija. Možete da opciono da dodate i med.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti