Još nije kasno za zimnicu: Recept za kiselu cveklu u tegli

   ≫ 
  • 0

Iako mnogima nije omiljeno povrće, cvekla je nepravedno zanemarana zbog brojnih benefita koje ima na naše zdravlje. Domaćice od cvekle prave sok, salate, ali i zimnicu.

Kisela cvekla u tegli je jedna od omiljenijih zimnica, a idealna je jer je savršeno uklapa uz sva jela.

Sastojci:

  • 5 kg cvekle
  • 1,5 litara vode
  • 500 ml alkoholnog sirćeta
  • 4 kašike šećera
  • 3 kašike soli
  • biber u zrnu

Priprema:

Cveklu dobro operite, pa je stavite u veću šerpu i nalijte vodom da ogrezne. Kuvajte je oko dva sata.

Vodu dolivajte po potrebi.

Kada je gotova, cveklu ostavite da se ohladi, pa je ogulite i osecite na kolutove.

Pomešajte sirće, vodu, so šećer i prelijte preko cvekle i ostavite da stoji tako najmanje 30 minuta.

U čiste tegle stavite malo bibera u zrnu, pa počnite da ređate cveklu.

Kada napunite teglu, prelijte je mešavinom vode i sirćeta tako da cvekla ogrezne.

Na dno veće šerpe stavite krpu ili peškir i stavite tegle, ali vodite računa da se ne dodiruju.

Sipajte vodu sve do poklopca.

Uljučite na umerenu vatru i ostavite da prokuva. Nakon ključanja kuvajte još oko pet minuta. Ugasite ringlu i ostavite tegle potopljene u šerpi da se u potpunosti ohlade.

Prijatno!

Video: Profesionalni kuvar daje savete za idealnu slavsku trpezu u vreme posta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti