• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posne špagete bolonjeze: Ne postoji ništa što soja ne može da zameni

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veganska varijanta čuvenog italijanskog specijaliteta

  • 0
posne bolonjeze Foto: Shutterstock

Ova brza veganska verzija špageti bolonjeza se pravi zahvaljujući sojinim ljuspicama i idealan je ručak za posne dane.

Uz dodatak malo soja sosa, balzamika i ostalih začina, ovaj bolonjez sos je gotov dok se testenina ne skuva.

Savršeno rešenje za posne dane i odličan način da zadovoljite ukuse čitave porodice, uključujući i najmlađe.

Sastojci

  • 1 štapić celera, grubo iseckan
  • 1 mala šargarepa, grubo seckana
  • 150 g ljuspica od soje 
  • šaka svežeg timijana i/ili žalfije
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1⁄2 čena belog luka, zgnječeni
  • 1 kašičica senfa
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike balzamiko sirćeta
  • 1 kašičica soja sosa
  • 400g kuvanog paradajza
  • 1 kašika kečapa
  • 1 lovorov list
  • 1⁄2 limuna

Za špagete

  • 2 kašike fine morske soli
  • 400 g špageta
  • kačkavalj na bazi biljaka za serviranje (opciono) 
  • ekstra devičansko maslinovo ulje za serviranje

Priprema

Ubacite soja ljuspice u kipuću vodu koju ste sklonili sa ringle, i ostavite ih potopljene oko pet minuta, a potom iscedite.

Stavite veliki lonac vode sa soli da proključa.

U procesor za hranu stavite celer, šargarepu i sojine ljuspice, i sekcajte dok se ne usitne.

Dodajte majčinu dušicu i/ili listove žalfije, paradajz pire, beli luk i senf i još nekoliko puta seckajte u blenderu.

Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju, a zatim dodajte smesu i pržite nekoliko minuta.

Sipajte balzamiko sirće, soja sos, paradajz sok, kečap i lovorov list. Iscedite sok od limuna, sve promešajte i ostavite da se krčka dok kuvate testeninu.

Kada provri voda u velikom loncu skuvajte špagete do al dente, prema uputstvu na pakovanju.

Prebacite kuvanu testeninu na tanjir i dodajte sos.

Poslužite sa biljnim sirom u stilu rendanog parmezana i sa malo maslinovog ulja.

Prijatno!

Video: Profesionalni kuvar daje savete za idealnu slavsku trpezu u vreme posta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti