Mekike su idealni doručak za dane posta: Ovako spremljene podsećaju na detinjstvo

 
  • 1

Hrskave, šupljikave i rumene - sećaju nas na detinjstvo, školu i školske odmore. Na vikende provedene kod kuće kada nas je budio dobro poznati miris i znali smo odmah šta se to sprema. I u danima posta možete uživati u toplim mekikama.

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 200 ml tople vode
  • 2 supene kašike ulja
  • 1 supena kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 20 g svežeg kvasca
  • još ulja za prženje

Priprema:

U polovini tople vode rastvorite kvasac i šećer, dodajte supenu kašiku brašna i promešajte, pa ostavite na toplom da naraste. Zatim prosejte brašno i dodajte so i ulje. Dodajte nadošao kvasac i promešajte, pa zamesite meko i glatko testo. Uvijte testo u providnu foliju i ostavite na toplom da naraste i do četiri puta.

Radnu površinu pospite brašnom i stavite testo, pa razvijte koru debljine između sedam i osam centimetara, nožem secite željeni oblik i potopite u već vrelo ulje. Pržite na tihoj vatri.

Služite ih uz džem ili ajvar za slanu varijantu.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Lena

    25. decembar 2022. | 07:43

    Mene podsecaju na siromastvo

    Podelite komentar