Baron torta, zvezda praznične trpeze: Savršen spoj čokolade i malina u najlepšem izdanju

  • 1

Ljubitelji slatkiša teško će odoleti torti koja spaja dva neodoljiva ukusa - čokoladu i maline.

Baron torta jedna je od onih koja zahteva malo više vremena za pripremu i proveren recept, ali je zato gastronomski doživljaj zagarantovan.

Sastojci:

  • 9 jaja
  • 20 kašika šećera
  • 120 g badema, lešnika ili oraha
  • 100 g kakao-praha
  • 400 ml mleka
  • 400 ml vode
  • 8 kašika gustina
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 400 g malina
  • 125 g putera
  • kesica vanilin-šećera

Priprema:

Ispecite bademe, orahe ili lešnike u rerni, pa ih ohladite i sameljite.

Umutite devet belanaca, pa im dodajte devet kašika šećera i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Potom u umućena belanca dodajte samlevene bademe (lešnike ili orahe) i četiri kašike kakao-praha, pa sve lagano izmešajte špatulom, sipajte u pleh koji ste obložili pek-papirom i pecite na 180 stepeni dvadesetak minuta.

Ohlađenu koru presecite na tri dela.

Čokoladni fil

U malo mleka sipajte pet kašika šećera, vanilin-šećer, četiri kašike gustina, devet žumanaca i dve kašike kako-praha, pa mutite žicom dok se sastojci ne sjedine. Ostatak od 400 mililitara mleka sipajte u šerpu, pa stavite da se kuva.

Pre nego što mleko proključa, ulijte pripremljenu smesu od žumanaca i lagano mešajte sve dok se fil ne zgusne. Skinite šerpu sa vatre, dodajte 50 grama putera i 100 grama čokolade, energično izmešajte žicom i ostavite fil da se ohladi.

Voćni fil

Smrznute maline sipajte u šerpu, dodajte im 400 mililitara vode i šest kašika šećera, pa kuvajte dok ne provri. Četiri kašike gustina razmutite u malo vode tako da nema grudvica, pa razmućeni gustin sipajte u fil od malina i kuvajte dok se fil ne zgusne. U vruć fil ubacite 50 grama putera, još jednom izmešajte žicom i fil nanesite na dve kore, pa ostavite da se stegne.

Čokoladni fil malo izmutite mikserom, pa ga nanesite na kore preko fila sa malinama. Fil nanesite i na treći deo kore, pa ostavite tortu da odstoji na hladnom mestu preko noći.

Ujutro rastopite preostalih 100 grama čokolade za kuvanje sa 25 grama putera, pa prelijte tortu i ostavite da se glazura stegne.

Po želji, svaki komad torte ukrasite malinama.

Prijatno!

Video: Slana šarena torta bez pečenja: Postaće vam omiljena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • ....

    31. decembar 2022. | 10:33

    Najlepša glazura je čokolada i slatka pavlaka. Slatka pavlaka se zagreje, samo da ne provri, I stavi se čokolada i ona se rastopi u slatkoj povlači i malo se prohladi i prelije. A koliko grama cokolade toliko i slatke pavlake ml.

    Podelite komentar