
Baron torta, zvezda praznične trpeze: Savršen spoj čokolade i malina u najlepšem izdanju
Ljubitelji slatkiša teško će odoleti torti koja spaja dva neodoljiva ukusa - čokoladu i maline.
Baron torta jedna je od onih koja zahteva malo više vremena za pripremu i proveren recept, ali je zato gastronomski doživljaj zagarantovan.
Sastojci:
- 9 jaja
- 20 kašika šećera
- 120 g badema, lešnika ili oraha
- 100 g kakao-praha
- 400 ml mleka
- 400 ml vode
- 8 kašika gustina
- 200 g čokolade za kuvanje
- 400 g malina
- 125 g putera
- kesica vanilin-šećera
Priprema:
Ispecite bademe, orahe ili lešnike u rerni, pa ih ohladite i sameljite.
Umutite devet belanaca, pa im dodajte devet kašika šećera i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Potom u umućena belanca dodajte samlevene bademe (lešnike ili orahe) i četiri kašike kakao-praha, pa sve lagano izmešajte špatulom, sipajte u pleh koji ste obložili pek-papirom i pecite na 180 stepeni dvadesetak minuta.
Ohlađenu koru presecite na tri dela.
Čokoladni fil
U malo mleka sipajte pet kašika šećera, vanilin-šećer, četiri kašike gustina, devet žumanaca i dve kašike kako-praha, pa mutite žicom dok se sastojci ne sjedine. Ostatak od 400 mililitara mleka sipajte u šerpu, pa stavite da se kuva.
Pre nego što mleko proključa, ulijte pripremljenu smesu od žumanaca i lagano mešajte sve dok se fil ne zgusne. Skinite šerpu sa vatre, dodajte 50 grama putera i 100 grama čokolade, energično izmešajte žicom i ostavite fil da se ohladi.
Voćni fil
Smrznute maline sipajte u šerpu, dodajte im 400 mililitara vode i šest kašika šećera, pa kuvajte dok ne provri. Četiri kašike gustina razmutite u malo vode tako da nema grudvica, pa razmućeni gustin sipajte u fil od malina i kuvajte dok se fil ne zgusne. U vruć fil ubacite 50 grama putera, još jednom izmešajte žicom i fil nanesite na dve kore, pa ostavite da se stegne.
Čokoladni fil malo izmutite mikserom, pa ga nanesite na kore preko fila sa malinama. Fil nanesite i na treći deo kore, pa ostavite tortu da odstoji na hladnom mestu preko noći.
Ujutro rastopite preostalih 100 grama čokolade za kuvanje sa 25 grama putera, pa prelijte tortu i ostavite da se glazura stegne.
Po želji, svaki komad torte ukrasite malinama.
Prijatno!
Video: Slana šarena torta bez pečenja: Postaće vam omiljena
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Najtačniji horoskop za april Aleksandre Bjeljac
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
....
Najlepša glazura je čokolada i slatka pavlaka. Slatka pavlaka se zagreje, samo da ne provri, I stavi se čokolada i ona se rastopi u slatkoj povlači i malo se prohladi i prelije. A koliko grama cokolade toliko i slatke pavlake ml.
Podelite komentar