• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Baron torta, zvezda praznične trpeze: Savršen spoj čokolade i malina u najlepšem izdanju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Po mišljenju mnogih, ovo je jedna od najukusnijih torti koju možete da pripremite za praznike

  • 1
baron torta Foto: Shutterstock

Ljubitelji slatkiša teško će odoleti torti koja spaja dva neodoljiva ukusa - čokoladu i maline.

Baron torta jedna je od onih koja zahteva malo više vremena za pripremu i proveren recept, ali je zato gastronomski doživljaj zagarantovan.

Sastojci:

  • 9 jaja
  • 20 kašika šećera
  • 120 g badema, lešnika ili oraha
  • 100 g kakao-praha
  • 400 ml mleka
  • 400 ml vode
  • 8 kašika gustina
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 400 g malina
  • 125 g putera
  • kesica vanilin-šećera

Priprema:

Ispecite bademe, orahe ili lešnike u rerni, pa ih ohladite i sameljite.

Umutite devet belanaca, pa im dodajte devet kašika šećera i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Potom u umućena belanca dodajte samlevene bademe (lešnike ili orahe) i četiri kašike kakao-praha, pa sve lagano izmešajte špatulom, sipajte u pleh koji ste obložili pek-papirom i pecite na 180 stepeni dvadesetak minuta.

Ohlađenu koru presecite na tri dela.

Čokoladni fil

U malo mleka sipajte pet kašika šećera, vanilin-šećer, četiri kašike gustina, devet žumanaca i dve kašike kako-praha, pa mutite žicom dok se sastojci ne sjedine. Ostatak od 400 mililitara mleka sipajte u šerpu, pa stavite da se kuva.

Pre nego što mleko proključa, ulijte pripremljenu smesu od žumanaca i lagano mešajte sve dok se fil ne zgusne. Skinite šerpu sa vatre, dodajte 50 grama putera i 100 grama čokolade, energično izmešajte žicom i ostavite fil da se ohladi.

Voćni fil

Smrznute maline sipajte u šerpu, dodajte im 400 mililitara vode i šest kašika šećera, pa kuvajte dok ne provri. Četiri kašike gustina razmutite u malo vode tako da nema grudvica, pa razmućeni gustin sipajte u fil od malina i kuvajte dok se fil ne zgusne. U vruć fil ubacite 50 grama putera, još jednom izmešajte žicom i fil nanesite na dve kore, pa ostavite da se stegne.

Čokoladni fil malo izmutite mikserom, pa ga nanesite na kore preko fila sa malinama. Fil nanesite i na treći deo kore, pa ostavite tortu da odstoji na hladnom mestu preko noći.

Ujutro rastopite preostalih 100 grama čokolade za kuvanje sa 25 grama putera, pa prelijte tortu i ostavite da se glazura stegne.

Po želji, svaki komad torte ukrasite malinama.

Prijatno!

Video: Slana šarena torta bez pečenja: Postaće vam omiljena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • ....

    31. decembar 2022. | 10:33

    Najlepša glazura je čokolada i slatka pavlaka. Slatka pavlaka se zagreje, samo da ne provri, I stavi se čokolada i ona se rastopi u slatkoj povlači i malo se prohladi i prelije. A koliko grama cokolade toliko i slatke pavlake ml.

    Podelite komentar