Ideja za posni ručak: Testenina sa belim lukom, belim vinom i prokeljom
Ludo ukusan posni recept za testeninu sa belim vinom i belim sosom od belog luka i pečenim prokeljom, za koji je potrebno svega 30 minuta i deset sastojaka.
Ovo vegetarijansko jelo je toliko kremasto i ukusno, da će oni koji su zakleti mesožderi da "oližu tanjir".
Sastojci:
- 500 g prokelja, prepolovljenih
- 1-2 kašike maslinovog ulja
- sol i biber po ukusu
- 3 kašike maslinovog ulja
- 4 velika čena belog luka, seckana
- 1/3 šolje suvog belog vino
- 4 kašike kukuruznog skroba
- 1 3/4 šolje nezaslađenog običnog bademovog mleka
- 4 kašike nutritivnog kvasca
- 1/4 šolje veganskog parmezana (plus više za serviranje)
- pakovanje posne testenine
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Stavite prokelj (prokulice) u pleh. Prelijte ih uljem, obilno začinite solju i biberom i promešajte. Poređajte u jednom sloju i ostavite sa strane.
Stavite veliki lonac vode da provri i obilno posolite.
Dok čekate vodu da proključa, zagrejte veliki tiganj na srednjoj vatri. Kada se dobro zagreje, dodajte ulje i beli luk, pirjajte oko 3 minuta dok beli luk ne postane blago zlatno smeđe boje, a zatim dodajte vino. Budite oprezni - može da se zapali, ali samo nakratko.
Mešajte i dinstajte dva do četiri minuta, ili dok se vino ne smanji za otprilike polovinu.
Dodajte kukuruzni skrob i umutite, pa uspite bademovo mleko i nastavite da mešate. U ovom trenutku, biće veoma grudvasto - što je normalno.
Prebacite sos u blender, dodajte nutritivni kvasac, so i biber i veganski parmezan. Blendajte na visokoj brzini dok son ne postane kremast i gladak. Probajte i prilagodite ukus po potrebi, dodajući još veganskog parmezana.
Prebacite sos nazad u tiganj i zagrejte dok ne pusti ključ. Smanjite vatru i povremeno ga mešajte dok se testenina ne skuva. Ako vam se učini da je previše gust, razblažite ga bademovim mlekom, a ako je previše retko, samo pojačajte toplotu na srednju da biste podstakli zgušnjavanje.
Stavite prokulice u rernu i pecite ih 12-15 minuta ili dok blago ne porumene i ne omekšaju. Promešajte ih jednom za to vreme.
Paralelno dodajte testeninu u ključalu vodu i kuvajte prema uputstvu na pakovanju, jer želite da testenina i prokelj budu gotovi otprilike u isto vreme.
Kada se skuva, testeninu ocedite i dodajte direktno u sos, zajedno sa polovinom prokelja. Promešajte da se sjedine. Začinite sa malo više veganskog parmezana za dodatnu aromu.
Poslužite sa preostalim prokeljom uz tost hleb od belog luka i svežu salatu po izboru (najbolje zelena salata).
Ovo jelo je najlepše ako se servira sveže, ali i ostaci se obro drže u frižideru dva tri dana.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.