Recept koji je osvojio domaći "Instagram": Beze rolat lajkovalo više od pola miliona ljudi
Godinu za nama obeležila su i brojna gastronomska dešavanja, promene i trendovi. "Food" blogeri nisu novina na društvenim mrežama, ali se čini da stiču sve veći uticaj.
Na društvenim mrežama poput "Instagrama" i "TikTok-a" mnogi su se proslavili uz pomoć samo jednog recepta, koji možda nije bio ništa posebno inovativan, ali je zbog nečega oduševio masu korisnika.
Jedan takav recept, objavljen na "Instagramu" u vidu video-zapisa, od korisnice @sladje_od_sladje, odnosno "food" blogerke Slađane Soviljov, prikupio je više od pola miliona lajkova.
Estetika, ambijent, način kadriranja, prijatne boje, ali i brza priprema beze rolata osvojili su publiku.
Kako autorka tvrdi, slatkiš je stvoren za ljubitelje voćnih poslastica, a sprema se sa voćem po želji. Njen recept prenosimo tačno prema njenim instrukcijima u opisu videa.
Sastojci:
za koru:
- 6 belanaca
- 300 g kristal šećera
- 1 kašika gustina
- 1 kašika sirćeta
- 100 g badema u listićima ( prepeći ih na 170 stepeni pet minuta )
za fil:
- 250 g sira maskarpone
- 150 g slatke pavlake
- 150 g grčkog voćnog jogurta od jagode
- 150 g malina
- 150 g kupina
- voće za ukrašavanje, količina po želji
Priprema:
Jaja držati na sobnoj temeperaturi bar sat vremena pre početka pripreme. Pažljivo odvojte belanca od žumanca, koja vam neće biti potrebna za pripremu ovog rolata. Belanca stavite u staklenu ili metalnu posudu koju ste prebrisali sirćetom kako bi se uklonili ostaci masnoće od ranije. Mutite prvo na srednjoj brzini oko dva minuta, a posle pojačajte brzinu na najjače. Šećer dodajite iz tri puta.
Belanca su umućena tek onda kada se pod prstima ne oseća šećer. Kada su umućena, vratite mikser na srednju brzinu i dodajte kašiku gustina, a potom i kašiku sirćeta. Mutite još vrlo kratko.
Prebacite umućena belanca u pleh (na koji ste stavili papir za pečenje ) i špatulom ih razvuci u obliku pravougaonika. Pobacajte preko njih blago prepečene listiće badema. Ubacite pleh u već ugrejanu rernu na 150 stepeni i pecite 30 minuta.
Ostaviti koru još 15 minuta u rerni nakon pečenja. Izvadite je ostavite da se prohladi.
Koru prevrnite na drugi papir tako da listići badema budu okrenuti nadole.
Dok se kora peče, umutiti fil.
Umutite sir i voćni jogurt, a tome dodajte umućenu slatku pavlaku. Dodajte oprano i osušeno voće i fil je gotov.
Fil ravnomerno premažite preko kore, a uz pomoć papira za pečenje pažljivo je umotajte u roladu.
Pospite šećer u prahu preko rolata i ukrasite po želji.
Prijatno!
Video: Napravite sladoled tortu od 4 sastojka za samo desetak minuta
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.