Neodoljivo hrskav turski đevrek: Recept za posno pecivo koje danima ostaje sveže

  • 0

Svako ko je makar jednom bio u Turskoj, morao je da proba simit, tamošnji đevrek uvaljan u susamRecept koji turske domaćice i pekari koriste prenosi se s generacije na generaciju, a ono što razlikuje njihov đevrek od onog koji smo navikli da kupujemo u našim pekarama je upotreba melase u koju se testo potapa pre pečenja.

Melasu, gusti tamni sirup koji se dobija u proizvodnji šećera, možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane i koristiti je za pripremu simita koji danima ostaje svež.

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 400 ml vode
  • kesica suvog kvasca (7 g)
  • ravna kašičica soli
  • 80 g melase
  • 250 g susama

Priprema:

Zagrejte 350 mililara vode tek toliko da bude mlaka, pa je skinite sa ringle, dodajte kašiku brašna i suvi kvasac, razmutite i ostavite da odstoji desetak minuta.

U činiju sipajte brašno (ostavite jednu kašiku sa strane za pripremu preliva), dodajte aktivirani kvasac i so, pa zamesite meko testo. Kad testo počne da se odvaja od ivica činije, prekrijte ga pamučnom krpom i ostavite da odstoji sat vremena kako bi naraslo.

U zasebnu posudu sipajte melasu, dodajte joj kašiku brašna i 50 mililitara vode, pa sve dobro umutite tako da se brašno skroz rastvori i sjedini sa melasom i vodom.

Na suvom tiganju propržite susam tek da zamiriše, pa ga stavite sa strane da se ohladi.

Premesite testo, razvucite ga oklagijom i isecite na 10 delova. Svaki deo razvaljajte u dugačak štap, pa ga presavijte napola i uvijte u spiralu, spajajući krajeve.

Svaki đevrek najpre spustite u rastvor napravljen od melase, vode i brašna, ocedite od viška tečnosti, pa uvaljajte u pečeni susam i ređajte na pleh obložen pek-papirom.

Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok simiti ne porumene.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti