Pored ajvara, sarme, pljeskavice i drugih tradicionalnih jela, srpska kuhinja poznata je i po neodoljivim sitnim kolačima. Oni su dokaz da ne mora svaki ukusni kolač da bude skup i komplikovan, već da ga mogu napraviti svi sa osnovnim sastojcima.
Baš takve su i vanilice na kojima su odrasle mnoge generacije.
Postoje mnogi recepti za vanilice, a mi vam donosimo onaj starinski po kom su ga pravile naše bake.
Sastojci:
- 200g masti
- 4 kašike šećera
- 1 žumance
- 1 jaje
- sok od jednog limuna
- rendana kora limuna
- 100 g mlevenih oraha
- 400 g brašna
- šećer u prahu
- džem po želji
Priprema:
Mast umutite penasto zajedno sa šećerom. Zatim dodajte žumance, celo jaje, sok i rendanu koru limuna.
Kada sve fino promešate, dodajte i brašno, pa zamestite testo.
Na radnu površinu sipajte malo brašna, pa razvucite testo debljine jedan centimetar.
Okrugom modlom ili čašicom vadite krugove.
Ređajte ih u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni 15 minuta.
Pečene vanilice premažite pekmezom i sastavljate dve po dve, pa ih uvaljate u šećer u prahu.
Prijatno!
Video: Zdravi rafaelo i snikers za samo 5 minuta? Moguće je!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.