Posni listići od samo 3 sastojka: Recept koji se odlično slaže i sa slatkim i sa slanim namazima

 
  • 0

Generacije na našim prostorima odrasle su na jelima od testa za doručak ili večeru. Recept za listiće jedan je od onih koji se prenosi s kolena na koleno.

I dok su naše bake spremale listiće sa kvascem, toplom vodom, jajima, šećerom, solju i brašnom, savremene domaćice isprobale su jednostavniju verziju od samo tri sastojka – brašna, kisele vode i soli.

Prednost ovih listića je u tome što ih možete pržiti u tiganju na ulju ili ih peći u rerni, u tepsiji obloženoj papirom za pečenje. Mera za sastojke je 180 mililitara, odnosno plastična čaša od jogurta.

Sastojci:

  • 4 čaše brašna
  • 2 čaše kisele vode
  • so
  • ulje za prženje (opciono)

Priprema:

Prosejte brašno, dodajte mu kiselu vodu i soli po ukusu i zamesite meko testo, pa ga ostavite da odstoji 20 minuta.

Potom ga premesite, razvucite pomoću oklagije na pobrašnjenu radnu površinu, rastanjite na debljinu od pola centimetra i isecite na kvadrate, trouglove ili pravougaonike.

Prekrijte listiće pamučnom krpom i ostavite da odstoje još dvadesetak minuta. Ukoliko ćete ih pržiti u tiganju, sipajte ulje u tiganj, ostavite da se zagreje, pa spuštajte listiće koje ste prethodno zarezali nožem po sredini i pržite ih dok ne porumene. Da biste ih ocedili od viška masnoće, spuštajte ih na papirni ubrus.

Ove listiće možete da pečete i u rerni. Tepsiju obložite pek-papirom, pa poređajte listiće i pecite ih u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.

Služite uz sir, kajmak, pavlaku, ajvar ili, pak, džem, krem ili med.

Prijatno!

Video: Šta sve možete da uradite sa testom za palačinke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti