![Svinjski paprikaš Svinjski paprikaš](https://xdn.tf.rs/2023/01/29/shutterstock1013000491-670x447.jpg)
Ideja za ručak: Paprikaš sa svinjskim mesom
Tražite recept za ručak koji će da vas ugreje tokom ovih poslednjih hladnih januarskih dana? Pred vama je ukusan i obilan svinjski paprikaš, pun mesa i povrća koji će sigurno oterati zimsku hladnoću dalje od vaše kuhinje.
Osim što je lak za pravljenje, sa njime možete da nahranite i brojne članove porodice i prijatelja.
Pa iako vam svinjetina možda nije prva asocijacija na paprikaš, s obzirom na omiljeni tradicionalni pileći krompir paprikaš, ovaj recept će vas naterati da ponovo preispitate koja od ove dve varijante vam je ipak draža.
Sastojci
- 1.200 g svinjske plećke, očišćene od vidljivih masnoće, isečene na kockice oko 2 centimetra
- 1/2 šolje višenamenskog brašna
- so i biber
- 2-4 kašike biljnog ulja
- 4 kriške slanine, seckane
- 1 veliki luk, na kockice
- 1 kašika belog luka, sitno izgnječen
- 2 velike šargarepe, isečene na komade od oko 1 centimetar
- pola velikog celera
- 1/2 šolje belog vina
- 4 šolje supe od goveđe kocke
- 2 kašike paradajz pirea
- 1 kašičica osušenih listova timijana
- 1/2 kašičice sušenog lista ruzmarina
- 2 lovorova lista
- 1/2 šolje suvih šljiva bez koštica, iseckane
- 2 velika krompira, oljuštena i iseckana na kockice
- 1 paštrnjak, oljuštena i iseckana na kockice
Garnir
- 2-3 kašike peršun, seckani(po želji)
Priprema:
U činiji za mešanje pomešajte svinjetinu sa brašnom, dve kašičice soli i jednom kašičicom crnog bibera da se ravnomerno obloži, otresajući višak.
Zagrejte dve kašike ulja, na srednje jakoj vatri, u velikom loncu i ispecite komade svinjetine, u serijama, do zlatno braon boje, oko sedam do devet minuta. Dodajte još ulja po potrebi.
Prebacite zapečeno meso u posebnu posudu i ostavite sa strane. Uklonite i bacite sav sadržaj iz šerpe.
U istom loncu ispržite i komadiće slanine dok ne postane hrskava. Prebacite je u činiju sa svinjetinom.
Smanjite vatru na srednju toplotu i izdinstajte luk, beli luk, šargarepu i celer u masnoći od slanine. Mešajte povremeno povrće dok ne omekša.
Sipajte vino u lonac, nastavite da krčkate, stružući dno šerpe da pokupite sve ukuse dok tečnost skoro ne ispari.
Dodajte goveđu supu, paradajz pire, zapečenu svinjetinu, slaninu, timijan, ruzmarin, lovorov list, kašičicu soli i pola kašičice crnog bibera.
Pustite da provri, a zatim još smanjite vatru i kuvajte poklopljeno 45 minuta.
Nakon toga ubacite suve šljive, krompir i paštrnjak, a zatim poklopite i kuvajte još 45 minuta, povremeno mešajući da se ne zalepe.
Ako želite da je paprikaš bude "tanji", dodajte još goveđe čorbe ili vode dok ne postignete željenu konzistenciju.
Dodajte so i biber po potrebi.
Sipajte u pojedinačne činije, ukrasite peršunom i poslužite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.