• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ideja za ručak: Paprikaš sa svinjskim mesom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Spremite dosta jer će vam tražiti repete

  • 0
Svinjski paprikaš Foto: Shutterstock

Tražite recept za ručak koji će da vas ugreje tokom ovih poslednjih hladnih januarskih dana? Pred vama je ukusan i obilan svinjski paprikaš, pun mesa i povrća koji će sigurno oterati zimsku hladnoću dalje od vaše kuhinje.

Osim što je lak za pravljenje, sa njime možete da nahranite i brojne članove porodice i prijatelja.

Pa iako vam svinjetina možda nije prva asocijacija na paprikaš, s obzirom na omiljeni tradicionalni pileći krompir paprikaš, ovaj recept će vas naterati da ponovo preispitate koja od ove dve varijante vam je ipak draža.

Sastojci

  • 1.200 g svinjske plećke, očišćene od vidljivih masnoće, isečene na kockice oko 2 centimetra
  • 1/2 šolje višenamenskog brašna
  • so i biber
  • 2-4 kašike biljnog ulja
  • 4 kriške slanine, seckane
  • 1 veliki luk, na kockice
  • 1 kašika belog luka, sitno izgnječen
  • 2 velike šargarepe, isečene na komade od oko 1 centimetar
  • pola velikog celera 
  • 1/2 šolje belog vina
  • 4 šolje supe od goveđe kocke 
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 1 kašičica osušenih listova timijana
  • 1/2 kašičice sušenog lista ruzmarina
  • 2 lovorova lista
  • 1/2 šolje suvih šljiva bez koštica, iseckane
  • 2 velika krompira, oljuštena i iseckana na kockice
  • 1 paštrnjak, oljuštena i iseckana na kockice

Garnir

  • 2-3 kašike peršun, seckani(po želji) 

Priprema:

U činiji za mešanje pomešajte svinjetinu sa brašnom, dve kašičice soli i jednom kašičicom crnog bibera da se ravnomerno obloži, otresajući višak.

Zagrejte dve kašike ulja, na srednje jakoj vatri, u velikom loncu i ispecite komade svinjetine, u serijama, do zlatno braon boje, oko sedam do devet minuta. Dodajte još ulja po potrebi.

Prebacite zapečeno meso u posebnu posudu i ostavite sa strane. Uklonite i bacite sav sadržaj iz šerpe.

U istom loncu ispržite i komadiće slanine dok ne postane hrskava. Prebacite je u činiju sa svinjetinom.

Smanjite vatru na srednju toplotu i izdinstajte luk, beli luk, šargarepu i celer u masnoći od slanine. Mešajte povremeno povrće dok ne omekša.

Sipajte vino u lonac, nastavite da krčkate, stružući dno šerpe da pokupite sve ukuse dok tečnost skoro ne ispari.

Dodajte goveđu supu, paradajz pire, zapečenu svinjetinu, slaninu, timijan, ruzmarin, lovorov list, kašičicu soli i pola kašičice crnog bibera.

Pustite da provri, a zatim još smanjite vatru i kuvajte poklopljeno 45 minuta.

Nakon toga ubacite suve šljive, krompir i paštrnjak, a zatim poklopite i kuvajte još 45 minuta, povremeno mešajući da se ne zalepe.

Ako želite da je paprikaš bude "tanji", dodajte još goveđe čorbe ili vode dok ne postignete željenu konzistenciju.

Dodajte so i biber po potrebi.

Sipajte u pojedinačne činije, ukrasite peršunom i poslužite.

Prijatno! 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti