
Medena pita sa orasima: Recept za starinski kolač koji nema konkurenciju
Recepti za starinske kolače doživljavaju “novu mladost”. Jedan od recepata koji se može naći u sveščicama naših baka je i onaj za medenu pitu sa orasima.
Iako zahteva malo više vremena i strpljenja za pripremu korica, ukus ovog kolača je neponovljiv, pa se zato vredi potruditi.
Sastojci:
- 3 jajeta
- 400 g šećera
- 800 g brašna
- 4 kašike meda
- 150 g oraha
- kašičica sode bikarbone
- litar mleka
- 450 g margarina
Priprema:
Mikserom umutite tri jajeta sa 250 grama šećera, pa posudu stavite na tihu vatru i kuvajte desetak minuta od trenutka kad smesa počne da vri.
Dok se ovaj fil kuva, u zasebnoj šerpici otopite 200 grama margarina i četiri kašike meda tako da se masa sjedini, pa lagano umešajte u skuvana jaja sa šećerom. Dodajte 600 grama brašna, 100 grama mlevenih oraha i malo sode bikarbone. Umesite glatko testo i stavite ga u kesu, pa kesu stavite u frižider da se dobro ohladi.
Dok se testo hladi, skuvajte fil.
Pomešajte 100 grama brašna, 150 grama šećera i 250 mililitara mleka tako da nema grudvica. Ostatak mleka stavite da se skuva. Kad mleko počne da vri, sklonite posudu sa vatre, umešajte fil i zakuvajte, pa ostavite da se ohladi. U potpuno hladan fil dodajte 250 grama umućenog margarina.
Kesu sa testom izvadite iz frižidera, podelite testo na četiri jednaka dela, pa svaki razvucite pomoću oklagije i spustite u četvrtasti pleh obložen papirom za pečenje. Svaku koru pecite desetak minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Kad su sve kore gotove, na svaku stavite fil, po vrhu pospite ostatkom mlevenih oraha i ostavite da medena pita odstoji barem 24 sata. Potom je secite i služite.
Prijatno!
Video: Napravite sladoled tortu od 4 sastojka za samo desetak minuta
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Najtačniji horoskop za april Aleksandre Bjeljac
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.