• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Saher torta nikad ne izlazi iz mode: Čokoladna rapsodija za koju će vam svi tražiti recept

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čuvena bečka poslastica česta je i na trpezama u Srbiji

  • 1
saher torta Foto: Unsplash

Spoj čokolade, jaja, šećera, putera i džema od kajsija može da rezultuje samo fantastičnom poslasticom koja će biti raj za nepca. Saher torta upravo zbog toga dugo uspeva da opstane na vrhu liste najomiljenijih torti na prostorima Evrope.

Recept je lagan za pripremu, a na vama je da odlučite da li ćete u patišpanj staviti brašno ili mlevene orahe.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 300 g kristal-šećera
  • 100 g šećera u prahu
  • 150 g brašna (ili mlevenih oraha)
  • 150 g putera
  • 280 g čokolade
  • 300 g gušćeg džema od kajsija

Priprema:

Odvojte žumanca od belanaca. Najpre mikserom umutite žumanca sa šećerom u prahu i puterom koji je stajao na sobnoj temperaturi.

Na pari otopite 130 grama čokolade, pa kad se malo prohladi, dodajte je žumancima i šećeru u prahu. Kad se na površini smese tokom mućenja pojave mehurići, to je znak da je deo smese za patišpanj gotov.

Potom umutite belanca u sneg, pa im dodajte 100 grama kristal-šećera i opet mutite mikserom dok se smesa ne pretvori u čvrst sneg.

Prosejte brašno, dodajte mu sneg od belanaca i umućena žumanca sa puterom, šećerom u prahu i rastopljenom čokoladom.

Okrugli pleh premažite mašću, pospite brašnom, pa sipajte smesu za patišpanj i pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni dok patišpanj ne počne da se odvaja od ivica pleha. Ostavite ga da se ohladi, pa ga nožem ili koncem prerežite horizontalno na pola.

Premažite tortu džemom od kajsija, a onda pripremite glazuru.

U šerpicu sipajte preostalih 200 grama šećera i 125 mililitara vode, pa kad provri, skinite sa ringle i dodajte 150 grama izlomljene čokolade za kuvanje. Energično mešajte sve dok se sastojci ne sjedine, pa razlijte glazuru preko torte i ostavite da se stegne.

Sutradan secite i služite uz malo nezaslađenog šlaga.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Mujo

    15. februar 2023. | 10:13

    Pojacajte puter i dzem pa nece biti suva kao barut kao ona u Becu.

    Podelite komentar