• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Banana hleb za doručak: Iskoristite te zrele banane u najboljem receptu za ovaj jednostavan desert

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sočan i ukusan slatki hleb, lako se pravi u jednoj činiji i uz to nema potrebe da isprljate mikser

  • 0
Banana hleb Foto: Shutterstock

Ovaj recept za hleb od banana je jedan od najpopularnijih i najčešće tražen na internetu upravo zato što zaista i jeste najbolji recept za banana hleb.

Pre svega, prednost njegove pripreme je u tome što sve sastojke možete da umešate u jednoj posudi. Uz to, količina šećera ili banana koja se koristi prilikom pripreme je fleksibilna. Jedina tajna njegovog odličnog ukusa je u istopljenom puteru.

Pritom se veoma jednostavno pravi i nema potrebe da vadite mikser iz kutije. Sve što vam treba je posuda za mešanje, viljuška za mućenje jaja i čvrsta varjača da zamesite testo.

Ako želite možete da ubacite i šolju seckanih orašastih plodova, suvog grožđa ili komadića čokolade. Možete čak da idete i korak dalje i da napraviti čokoladni banana hleb, što da ne?

Sastojci

  • 2 do 3 srednje veoma zrele banane, oguljene i pasirane
  • 75 g putera, neslanog ili soljenog, rastopljenog
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 prstohvat soli
  • 150g šećera (50 grama manje ako želite manje slatko, ili 50 više ako želite slađe)
  • 1 veliko jaje, umućeno
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 200 g višenamenskog brašna

Priprema:

Zagrejte rernu 175 ° C i podmažite tepsiju za veknu hleba.

U posudi za mešanje izgnječite zrele banane viljuškom dok ne postanu potpuno glatke.

U izgnječenu bananu umešajte otopljeni puter.

Dodajte sodu bikarbonu i so. Potom uspite  šećer, umućeno jaje i ekstrakt vanile.

Na kraju umešajte brašno.

Sipajte testo u pripremljenu tepsiju.

Pecite 55 do 65 minuta na 175 stepeni, ili dok čačkalica ili drveni ražanj ubačen u sredinu ne izađe čist.  Ako vam je spoljna strana vekne rumena, ali je sredina još uvek vlažna, lagano prekrijte veknu aluminijumskom folijom i nastavite da pečete dok se hleb potpuno ne ispeče.

Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi u plehu nekoliko minuta. Zatim izvadite banana hleb iz tepsije i ostavite da se potpuno ohladi pre serviranja.

Narežite i poslužite.

Dobro umotan hleb od banane će izdržati na sobnoj temperaturi četiri dana. Za duže skladištenje veknu možete da stavite u frižider do pet dana ili da je zamrznite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti