• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ideja za ručak tokom poslednjih zimskih dana: Napravite kiseo kupus sa suvim mesom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za ovaj recept vam je potrebno nekoliko sastojaka, dobra šerpa i tri do četiri sata strpljenja da se sve skuva

  • 0
Kiseo kupus Foto: Shutterstock

Bliži se kraj zime i hladnih dana, a sa njima i sezona recepata za jela od kiselog kupusa.

Kako je pravi trenutak da se oprostite sa tim poslednjim glavicama iz bureta i pozdravite sa kiselim kupusom do sledeće jeseni u velikom stilu, predlažemo vam da spremite tipično srpsko zimsko i bogato jelo "na kašiku" koje će retko ko od ukućana da odbije - kuvani kiseo kupus sa suvim mesom.

Za ovaj recept vam je potrebno nekoliko sastojaka, dobra šerpa i tri do četiri sata strpljenja da se sve skuva.

Sastojci: 

  • 1,5 kg suvih kostiju ili rebara, može i dimljena butkica
  • 1 velika ili 2 manje glavice kiselog kupusa
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 4 krompira
  • 100 g suve slanine ili 1 kašika masti 
  • 1 kašika začinske paprike
  • 10 zrna bibera
  • 4 lovorova lista
  • 1 kašika brašna

Priprema: 

Iseckajte sitno luk i prodinstajte dok ne postane "staklast". Začinite sa začinskom paprikom, dodajte biber i lorber, i ostavite sa strane.

Poređajte slaninu na dno velike šerpe ili ga premažite sa kašikom masti i preko poređajte dva do tri lista kupusa da prekrije dno.

Pre nego što ga isečete na veće kriške, obavezno probajte kiseo kupus i ako vam se čini da je preslan, slobodno ga malo isperite vodom.

Naizmenično "slažite" kupus i suva rebra i kosti, ili jednostavno stavite dimljenu butkicu na sredinu šerpe i prespite sa lukom i parčićima kupusa.

Na kraju oljuštite krompir i šargarepu. Krompir stavite ceo u šerpu da se kuva, a šargarepu iseckajte na kolutove.

Nalijte šerpu vodom da "ogrezne", pospite jednom kašikom brašna i još malo začinske paprike i stavite da se kuva.

Kada provri, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka naredna tri-četiri sata, odnosno dok meso ne spadne sa kostiju.

Možete da poslužite uz domaći hleb ili proju.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti