Ideja za ručak: Pripremite najpopularnije kinesko jelo, "piletinu general Tso"

  • 0

"General Tso" je jelo koje je proslavilo kinesku kuhinju u Americi, a samim time i širom sveta. Ne samo da je najpopularnije kinesko jelo, već je bilo i četvrto najpopularnije jelo u Americi

Hrskava piletina u slatkom i slanom sosu je kineski klasik, s tim što se u ovom receptu duboko pečenje zamenjuje laškim načinom prženja mesa koje pravi daleko manje nereda, a i dalje pruža isto ono zadovoljstvo ukusa kineske hrane.

Sastojci:

  • 4 pileća karabataka bez kostiju i kože, isečeni na komade od 2 cm 
  • 1/4 šolje, plus 1 kašika kukuruznog skroba, podeljeno
  • so i biber
  • 3 kašike biljnog ulja, podeljeno
  • 2 čena belog luka, sitno izmrvljen
  • 3/4 kašike tucane crvene paprike
  • 3/4 šolje pilećeg buljona
  • 2 kašike hoisin sosa
  • 2 kašike meda
  • 1/4 šolje soja sosa
  • sok od polovine limuna
  • 1 glavica brokolija, isečena na cvetove 
  • susam, za dekoraciju
  • 2 šolje kuvanog pirinča, za serviranje

Priprema: 

U veliku plastičnu kesu stavite komade piletine i ¼ šolje kukuruznog skroba. Začinite solju i biberom i dobro stiskajte da se svi sastojci pomešaju.

U veliki tiganj, najbolje vok, na srednje jakoj vatri dodajte dve kašike ulja.

Otresite višak kukuruznog skroba sa mesa i dodajte piletinu u ulje. Pržite je u serijama, do zlatne boje, oko sedam minuta. Ocedite na tanjiru obloženom papirnim ubrusom.

Dodajte preostalu kašiku ulja u tiganj i propržite beli luk i ljuspice crvene paprike dok ne zamirišu, oko 30 sekundi. Sipajte pileći buljon i pažljivo sastružite drvenom varjačom sve ukuse sa dna tiganja.

U srednjoj činiji umutite hoisin sos, med, soja sos i sok od limuna sa preostalom jednom kašikom kukuruznog skroba dok se ne sjedini. Dodajte smesu u tiganj i dinstajte dok se malo ne zgusne, oko jedan minut.

U sos sada dodajte brokoli i dinstajte dok ne omekša, oko pet minuta. Vratite piletinu u tiganj i promešajte dok se sva ne bude u sosu.

Dinstajte sve još najviše jedan minut.

Pospite piletinu susamom i poslužite preko pirinča.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti