• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ideja za ručak: Pripremite najpopularnije kinesko jelo, "piletinu general Tso"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrskava piletina u slatkom i slanom sosu je kineski klasik

  • 0
Piletina General Tso, kineska kuhinja Foto: Shutterstock

"General Tso" je jelo koje je proslavilo kinesku kuhinju u Americi, a samim time i širom sveta. Ne samo da je najpopularnije kinesko jelo, već je bilo i četvrto najpopularnije jelo u Americi

Hrskava piletina u slatkom i slanom sosu je kineski klasik, s tim što se u ovom receptu duboko pečenje zamenjuje laškim načinom prženja mesa koje pravi daleko manje nereda, a i dalje pruža isto ono zadovoljstvo ukusa kineske hrane.

Sastojci:

  • 4 pileća karabataka bez kostiju i kože, isečeni na komade od 2 cm 
  • 1/4 šolje, plus 1 kašika kukuruznog skroba, podeljeno
  • so i biber
  • 3 kašike biljnog ulja, podeljeno
  • 2 čena belog luka, sitno izmrvljen
  • 3/4 kašike tucane crvene paprike
  • 3/4 šolje pilećeg buljona
  • 2 kašike hoisin sosa
  • 2 kašike meda
  • 1/4 šolje soja sosa
  • sok od polovine limuna
  • 1 glavica brokolija, isečena na cvetove 
  • susam, za dekoraciju
  • 2 šolje kuvanog pirinča, za serviranje

Priprema: 

U veliku plastičnu kesu stavite komade piletine i ¼ šolje kukuruznog skroba. Začinite solju i biberom i dobro stiskajte da se svi sastojci pomešaju.

U veliki tiganj, najbolje vok, na srednje jakoj vatri dodajte dve kašike ulja.

Otresite višak kukuruznog skroba sa mesa i dodajte piletinu u ulje. Pržite je u serijama, do zlatne boje, oko sedam minuta. Ocedite na tanjiru obloženom papirnim ubrusom.

Dodajte preostalu kašiku ulja u tiganj i propržite beli luk i ljuspice crvene paprike dok ne zamirišu, oko 30 sekundi. Sipajte pileći buljon i pažljivo sastružite drvenom varjačom sve ukuse sa dna tiganja.

U srednjoj činiji umutite hoisin sos, med, soja sos i sok od limuna sa preostalom jednom kašikom kukuruznog skroba dok se ne sjedini. Dodajte smesu u tiganj i dinstajte dok se malo ne zgusne, oko jedan minut.

U sos sada dodajte brokoli i dinstajte dok ne omekša, oko pet minuta. Vratite piletinu u tiganj i promešajte dok se sva ne bude u sosu.

Dinstajte sve još najviše jedan minut.

Pospite piletinu susamom i poslužite preko pirinča.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti