
Ideja za ručak: Pripremite najpopularnije kinesko jelo, "piletinu general Tso"
"General Tso" je jelo koje je proslavilo kinesku kuhinju u Americi, a samim time i širom sveta. Ne samo da je najpopularnije kinesko jelo, već je bilo i četvrto najpopularnije jelo u Americi
Hrskava piletina u slatkom i slanom sosu je kineski klasik, s tim što se u ovom receptu duboko pečenje zamenjuje laškim načinom prženja mesa koje pravi daleko manje nereda, a i dalje pruža isto ono zadovoljstvo ukusa kineske hrane.
Sastojci:
- 4 pileća karabataka bez kostiju i kože, isečeni na komade od 2 cm
- 1/4 šolje, plus 1 kašika kukuruznog skroba, podeljeno
- so i biber
- 3 kašike biljnog ulja, podeljeno
- 2 čena belog luka, sitno izmrvljen
- 3/4 kašike tucane crvene paprike
- 3/4 šolje pilećeg buljona
- 2 kašike hoisin sosa
- 2 kašike meda
- 1/4 šolje soja sosa
- sok od polovine limuna
- 1 glavica brokolija, isečena na cvetove
- susam, za dekoraciju
- 2 šolje kuvanog pirinča, za serviranje
Priprema:
U veliku plastičnu kesu stavite komade piletine i ¼ šolje kukuruznog skroba. Začinite solju i biberom i dobro stiskajte da se svi sastojci pomešaju.
U veliki tiganj, najbolje vok, na srednje jakoj vatri dodajte dve kašike ulja.
Otresite višak kukuruznog skroba sa mesa i dodajte piletinu u ulje. Pržite je u serijama, do zlatne boje, oko sedam minuta. Ocedite na tanjiru obloženom papirnim ubrusom.
Dodajte preostalu kašiku ulja u tiganj i propržite beli luk i ljuspice crvene paprike dok ne zamirišu, oko 30 sekundi. Sipajte pileći buljon i pažljivo sastružite drvenom varjačom sve ukuse sa dna tiganja.
U srednjoj činiji umutite hoisin sos, med, soja sos i sok od limuna sa preostalom jednom kašikom kukuruznog skroba dok se ne sjedini. Dodajte smesu u tiganj i dinstajte dok se malo ne zgusne, oko jedan minut.
U sos sada dodajte brokoli i dinstajte dok ne omekša, oko pet minuta. Vratite piletinu u tiganj i promešajte dok se sva ne bude u sosu.
Dinstajte sve još najviše jedan minut.
Pospite piletinu susamom i poslužite preko pirinča.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Najtačniji horoskop za april Aleksandre Bjeljac
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.