Ideja za ručak: Mrzi vas da kuvate - spremite naćose

  • 2

Naćosi su uvek savršen recept za pripremu onda kada ste previše umorni da kuvate i spremate ručak ili večeru, a ipak želite da unesete nešto ukusno u svoj stomak.

Imaju sve, i proteine, i ugljene hidrate, i povrće i - što je najvažnije - sir! Takođe su u potpunosti prilagodljivi tako da možete da ih spremite i za solo obrok ili čitavu gladnu grupu ljudi.

Nadev za naćos može da se kreće u rasponu vaše mašte, ali mi vam danas predstavljamo onaj klasični.

Sastojci

Za mešavinu začina:

  • 2 kašike ljute (čili) paprike u prahu
  • 1 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica granuliranog belog luka
  • 1 kašičica granuliranog luka
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 1/2 kašičice sušenog origana
  • 1/4 kašičice crnog bibera

Za naćose:

  • 1 kašičica biljnog ulja
  • 500 grama mlevene govedine
  • 2 šolje kuvanog pasulja (najbolje iz konzerve)
  • 1/4 šolje vode
  • 1 velika vreća tortilja čipsa
  • 2 šolje narendanog dimljenog kačkavalja, plus malo za posipanje
  • 2 šolje običnog kačkavalja, plus malo za posipanje
  • 1 šolja sveže salse, plus još za preliv
  • 1/4 šolje seckanog peršuna
  • 1 ljuta papričica, narezan

Dodaci:

  • Gvakamole
  • Salsa
  • Pavlaka
  • Crne masline
  • Narezani mladi luk
  • Iseckana zelena salata
  • Kukuruz
  • Ljuti sos

Priprema

Zagrejte rernu na 200° C.

Napravite mešavinu takos začina, kombinujte sve začine zajedno u maloj posudi.

Zagrejte biljno ulje na srednje jakoj vatri, dodajte mlevenu junetinu u tiganj i začinite je sa svom mešavinom takos začina. Pržite oko osam minuta dok meso ne porumeni i ocedite masnoću pomoću cediljke. Vratite meso u tiganj i dodajte pasulj iz konzerve i vodu. Zagrejte smešu dok pasulj ne postane gladak i zagrejan. Smanjite toplotu na nisku temperaturu i održavajte mešavinu toplom dok pripremate čips.

Tost čips spremate tako što tepsiju poređajte čips od kukuruznog brašna, odnosno tortilje u jednom sloju, malo ih preklapajući. Tostirajte čips u zagrejanoj rerni pet minuta, ili samo dok ne osetite njihov miris.

Pažljivo izvadite tepsiju iz rerne i na vrh pospite polovinu izrendanog sira. Pustite da se malo rastopi pre nego što čips prelijete sa mešavinom mesa i pasulja.

Zatim pospite preostali sir preko i vratite pleh u rernu na pet minuta, ili dok se sir potpuno ne otopi.

Odmah po vađenju iz rerne pospite naćose sa salsom, peršunom, seckanom papričicom i gvakamola sosom. ili bilo koji od preliva po želji.

Poslužite toplo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Mara

    3. april 2023. | 19:11

    E bas za ovo imam vremena 🤣🤣🤣kad nemam vremena za kuvanje

    Podelite komentar

  • Hahaha

    3. april 2023. | 11:18

    Ma ovo je baš jeftino😂😂😂, lako je kuvati kad imaš!

    Podelite komentar