Ideja za ručak: Mrzi vas da kuvate - spremite naćose
Naćosi su uvek savršen recept za pripremu onda kada ste previše umorni da kuvate i spremate ručak ili večeru, a ipak želite da unesete nešto ukusno u svoj stomak.
Imaju sve, i proteine, i ugljene hidrate, i povrće i - što je najvažnije - sir! Takođe su u potpunosti prilagodljivi tako da možete da ih spremite i za solo obrok ili čitavu gladnu grupu ljudi.
Nadev za naćos može da se kreće u rasponu vaše mašte, ali mi vam danas predstavljamo onaj klasični.
Sastojci
Za mešavinu začina:
- 2 kašike ljute (čili) paprike u prahu
- 1 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica granuliranog belog luka
- 1 kašičica granuliranog luka
- 1 kašičica mlevenog kima
- 1/2 kašičice sušenog origana
- 1/4 kašičice crnog bibera
Za naćose:
- 1 kašičica biljnog ulja
- 500 grama mlevene govedine
- 2 šolje kuvanog pasulja (najbolje iz konzerve)
- 1/4 šolje vode
- 1 velika vreća tortilja čipsa
- 2 šolje narendanog dimljenog kačkavalja, plus malo za posipanje
- 2 šolje običnog kačkavalja, plus malo za posipanje
- 1 šolja sveže salse, plus još za preliv
- 1/4 šolje seckanog peršuna
- 1 ljuta papričica, narezan
Dodaci:
Priprema
Zagrejte rernu na 200° C.
Napravite mešavinu takos začina, kombinujte sve začine zajedno u maloj posudi.
Zagrejte biljno ulje na srednje jakoj vatri, dodajte mlevenu junetinu u tiganj i začinite je sa svom mešavinom takos začina. Pržite oko osam minuta dok meso ne porumeni i ocedite masnoću pomoću cediljke. Vratite meso u tiganj i dodajte pasulj iz konzerve i vodu. Zagrejte smešu dok pasulj ne postane gladak i zagrejan. Smanjite toplotu na nisku temperaturu i održavajte mešavinu toplom dok pripremate čips.
Tost čips spremate tako što tepsiju poređajte čips od kukuruznog brašna, odnosno tortilje u jednom sloju, malo ih preklapajući. Tostirajte čips u zagrejanoj rerni pet minuta, ili samo dok ne osetite njihov miris.
Pažljivo izvadite tepsiju iz rerne i na vrh pospite polovinu izrendanog sira. Pustite da se malo rastopi pre nego što čips prelijete sa mešavinom mesa i pasulja.
Zatim pospite preostali sir preko i vratite pleh u rernu na pet minuta, ili dok se sir potpuno ne otopi.
Odmah po vađenju iz rerne pospite naćose sa salsom, peršunom, seckanom papričicom i gvakamola sosom. ili bilo koji od preliva po želji.
Poslužite toplo.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Mara
E bas za ovo imam vremena 🤣🤣🤣kad nemam vremena za kuvanje
Podelite komentar
Hahaha
Ma ovo je baš jeftino😂😂😂, lako je kuvati kad imaš!
Podelite komentar