![vaskršnja pogača vaskršnja pogača](https://xdn.tf.rs/2023/04/12/najukusnija-vaskrsnja-pogaca-670x447.jpg)
Najukusnija vaskršnja pogača: Recept za svečanu trpezu koji ćete jedva čekati da pravite opet
Svečana vaskršnja trpeza podrazumeva domaću pogaču koju će ukućani jesti uz vaskršnja jaja i tako, posle pričešća u crkvi, prekinuti post.
Tradicionalno, recept za pogaču koju domaćice spremaju povodom najvećeg hrišćanskog praznika podrazumeva jaja, mleko, brašno i kvasac, a za raskošniji ukus testu bi trebalo dodati pavlaku i puter.
Ovako spremljena pogača može da stoji danima i da ostane mekana.
Sastojci:
- 20 g svežeg kvasca
- 500 g brašna
- 250 ml mleka
- kašičica šećera
- kašika soli
- 100 ml pavlake
- 125 g putera
- 3 jajeta
- 50 g susama
Priprema:
Sipajte mleko u posudu i ostavite na ringli da se malo zagreje, pa skinite posudu sa šporeta, dodajte izmrvljen sveži kvasac, kašičicu šećera i kašiku brašna. Sve razmutite i ostavite desetak minuta da kvasac zapeni.
Aktivirani kvasac sipajte u veću činiju, dodajte ostatak brašna, so i dva razmućena jaja, pa zamesite testo i ostavite sat vremena da narasta. Posle sat vremena razvucite testo u pravougaonik, premažite ga omekšalim puterom, pa preko putera nanesite kiselu pavlaku.
Uvijte testo za pogaču u rolat, a onda još jednom kao kad biste ručno cedili peškir.
Spustite testo u okruglu tepsiju koju ste prethodno premazali uljem i posuli brašnom.
Ostavite pogaču da narasta još pola sata, pa je premažite preostalim umućenim jajetom, pospite susamom i pecite na 200 stepeni dok ne porumeni.
U središnji deo pogače stavite vaskršnja jaja i poslužite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Moja Jela sprema San Sabastijan čizkejk, idealan predlog za prazničnu trpezu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.