• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najukusnija vaskršnja pogača: Recept za svečanu trpezu koji ćete jedva čekati da pravite opet

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nestaće sa stola za tren!

  • 0
vaskršnja pogača Foto: Shutterstock

Svečana vaskršnja trpeza podrazumeva domaću pogaču koju će ukućani jesti uz vaskršnja jaja i tako, posle pričešća u crkvi, prekinuti post.

Tradicionalno, recept za pogaču koju domaćice spremaju povodom najvećeg hrišćanskog praznika podrazumeva jaja, mleko, brašno i kvasac, a za raskošniji ukus testu bi trebalo dodati pavlaku i puter.

Ovako spremljena pogača može da stoji danima i da ostane mekana.

Sastojci:

  • 20 g svežeg kvasca
  • 500 g brašna
  • 250 ml mleka
  • kašičica šećera
  • kašika soli
  • 100 ml pavlake
  • 125 g putera
  • 3 jajeta
  • 50 g susama

Priprema:

Sipajte mleko u posudu i ostavite na ringli da se malo zagreje, pa skinite posudu sa šporeta, dodajte izmrvljen sveži kvasac, kašičicu šećera i kašiku brašna. Sve razmutite i ostavite desetak minuta da kvasac zapeni.

Aktivirani kvasac sipajte u veću činiju, dodajte ostatak brašna, so i dva razmućena jaja, pa zamesite testo i ostavite sat vremena da narasta. Posle sat vremena razvucite testo u pravougaonik, premažite ga omekšalim puterom, pa preko putera nanesite kiselu pavlaku.

Uvijte testo za pogaču u rolat, a onda još jednom kao kad biste ručno cedili peškir.

Spustite testo u okruglu tepsiju koju ste prethodno premazali uljem i posuli brašnom.

Ostavite pogaču da narasta još pola sata, pa je premažite preostalim umućenim jajetom, pospite susamom i pecite na 200 stepeni dok ne porumeni.

U središnji deo pogače stavite vaskršnja jaja i poslužite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela sprema San Sabastijan čizkejk, idealan predlog za prazničnu trpezu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti