Grčka torta sa orasima i 3 vrste čokolade: Gastronomski praznik za sladokusce

 
  • 0

Ljubitelji čokolade uglavnom nemaju dilemu koju tortu da naprave za vaskršnju trpezu. Izbor recepata je širok, a potencijalne greške su svedene na minimum, jer čokolada svakoj torti daje neodoljiv ukus.

Posebna čarolija nastaje kad se u jednom receptu spoje crna čokolada za kuvanje, mlečna i bela čokolada. Zato je takozvana grčka torta jedna od omiljenih na trpezama širom Srbije.

Pored toga što se kroz fil kombinuju dve vrste čokolade, ona crna koja se secka za korice poslastici daje još intenzivniji ukus.

Sastojci:

  • 16 jaja
  • 30 kašika šećera
  • kesica praška za pecivo
  • 300 g keksa
  • 250 g oraha
  • 750 ml mleka
  • 100 g gustina
  • 250 g margarina ili putera
  • 100 g obične mlečne čokolade
  • 100 g bele čokolade
  • 60 g crne čokolade za kuvanje
  • 400 ml slatke pavlake

Priprema:

Uzmite četiri jajeta, odvojte belanca od žumanaca, pa belanca umutite u čvrst sneg. Dodajte im četiri kašike šećera, pa nastavite da mutite. Posle par minuta dodajte četvrtinu kesice praška za pecivo, četiri kašike mlevenih oraha, kašiku izrendane ili sitno iseckane crne čokolade za kuvanje i četiri kašike mlevenog keksa.

Nežno izmešajte špatulom, pa sipajte u pleh koji ste prethodno obložili pek-papirom. Pecite na 180 stepeni dok korica ne dobije zlatnu boju.

Na isti način pripremite još tri kore.

Žumanca umutite sa preostalih 14 kašika šećera, dodajte gustin i malo mleka tako da dobije tečnu smesu. Ostatak mleka stavite da provri, pa ulijte umućena žumanca sa šećerom i gustinom i zakuvajte. Skinite posudu sa ringle i ostavite da se fil sasvim ohladi.

Za to vreme preostalih 100 grama oraha ispecite u rerni tek da zamirišu, pa ih sitno iseckajte.

U ohlađen fil dodajte margarin ili puter i izmutite mikserom tako da fil bude penast, umešajte ostatak keksa koji ćete izlomiti, dodajte ispečene orahe, pa podelite fil na dva dela.

U jedan deo dodajte 100 grama izrendane ili iseckane mlečne čokolade, a u drugi 100 grama iseckane ili izrendane bele čokolade.

Umutite i slatku pavlaku.

Na prvu koru stavite deo fila sa mlečnom čokoladom, pa preko fila nanesite tanak sloj umućene slatke pavlake. Potom stavite drugu koru, na nju nanesite polovinu fila sa mlečnom čokoladom, pa i taj sloj premažite umućenom slatkom pavlakom.

Na isti način utrošite i preostale dve kore i filove.

Na kraju, tortu premažite umućenom slatkom pavlakom i ostavite da odstoji makar 24 sata pre služenja.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela sprema San Sabastijan čizkejk, idealan predlog za prazničnu trpezu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti