Boemska torta, kraljica svečane trpeze: Starinski recept za poslasticu kojoj nema ravne
Starinski recepti za torte i kolače opet se vraćaju u modu. U moru takozvanih brzih recepata oni odavno isprobani i prepoznatljivog ukusa često odnose pobedu.
Jedan od takvih recepata je i onaj za boemsku tortu ili kraće boem. Iako je potrebno malo više vremena za pripremu, zbog ukusa se i te kako vredi potruditi.
Sastojci:
- 12 jaja
- 500 ml mleka
- 300 g pečenih lešnika
- 3 kašike kakao-praha
- 200 g šećera u prahu
- 300 g kristal-šećera
- 250 g putera
- 100 g brašna
- 200 g čokolade za kuvanje
- 3 kašike ulja
Priprema:
Odvojite četiri belanca, umutite ih mikserom, pa im dodajte četiri kašike kristal-šećera i dodatno umutite u čvrst sneg. Potom sjedinite umućena belanca sa 100 grama mlevenih lešnika i jednom kašikom kakao-praha, pa sipajte smesu u tepsiju obloženu pek-papirom i pecite na 170 stepeni petnaestak minuta.
Na isti način napravite još dve kore.
Šest žumanaca umutite sa šest kašika šećera, brašnom i malo mleka. Ostatak mleka stavite da provri, pa onda sipajte smesu od žumanaca i zakuvajte. Ostavite da se ohladi.
Preostalih šest žumanaca umutite sa šećerom u prahu, dodajte 100 grama čokolade, pa kuvajte na pari. U potpuno ohlađen fil dodajte 250 grama putera i sve dobro sjedinite mikserom.
Na prvu koru najpre nanesite fil od žumanaca, a onda i čokoladni fil. Stavite drugu koru, žuti i preko njega čokoladni fil, pa treću koru i ostatak filova.
Rastopite 100 grama čokolade sa tri kašike ulja, pa prelijte glazuru preko torte i ostavite je da odstoji preko noći. Sutradan secite i služite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Moja Jela sprema San Sabastijan čizkejk, idealan predlog za prazničnu trpezu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.