Boemska torta, kraljica svečane trpeze: Starinski recept za poslasticu kojoj nema ravne

 
  • 0

Starinski recepti za torte i kolače opet se vraćaju u modu. U moru takozvanih brzih recepata oni odavno isprobani i prepoznatljivog ukusa često odnose pobedu.

Jedan od takvih recepata je i onaj za boemsku tortu ili kraće boem. Iako je potrebno malo više vremena za pripremu, zbog ukusa se i te kako vredi potruditi.

Sastojci:

  • 12 jaja
  • 500 ml mleka
  • 300 g pečenih lešnika
  • 3 kašike kakao-praha
  • 200 g šećera u prahu
  • 300 g kristal-šećera
  • 250 g putera
  • 100 g brašna
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 3 kašike ulja

Priprema:

Odvojite četiri belanca, umutite ih mikserom, pa im dodajte četiri kašike kristal-šećera i dodatno umutite u čvrst sneg. Potom sjedinite umućena belanca sa 100 grama mlevenih lešnika i jednom kašikom kakao-praha, pa sipajte smesu u tepsiju obloženu pek-papirom i pecite na 170 stepeni petnaestak minuta.

Na isti način napravite još dve kore.

Šest žumanaca umutite sa šest kašika šećera, brašnom i malo mleka. Ostatak mleka stavite da provri, pa onda sipajte smesu od žumanaca i zakuvajte. Ostavite da se ohladi.

Preostalih šest žumanaca umutite sa šećerom u prahu, dodajte 100 grama čokolade, pa kuvajte na pari. U potpuno ohlađen fil dodajte 250 grama putera i sve dobro sjedinite mikserom.

Na prvu koru najpre nanesite fil od žumanaca, a onda i čokoladni fil. Stavite drugu koru, žuti i preko njega čokoladni fil, pa treću koru i ostatak filova.

Rastopite 100 grama čokolade sa tri kašike ulja, pa prelijte glazuru preko torte i ostavite je da odstoji preko noći. Sutradan secite i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela sprema San Sabastijan čizkejk, idealan predlog za prazničnu trpezu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti