• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ideja za ručak: Napravite musaku od šargarepe

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jednostavno se pravi, ne zahteva mnogo pripreme ni potrage za sastojcima, a i deca je baš vole

  • 0
Musaka od šargarepe Foto: Shutterstock

Ako vam je dosadilo da razmišljate o receptima za ručak, predlažemo vam da napravite musaku od šargarepe.

Jednostavno se pravi, ne zahteva mnogo pripreme ni potrage za sastojcima, a i deca je baš vole.

Ako ste ljubitelj  musaka i isprobali ste već sve moguće recepte i kombinacije namirnica od krompira, patlidžana, tikivca, kupusa, karfiola ili boranije, dajte šansu i šargarepi. Iznenadićete se.

Sastojci:  

  • 1 glavica crnog luka, očišćena i iseckana na kockice
  • 250 g mlevenog svinjskog mesa
  • 250 g mlevenog junećeg mesa
  • 1,5 kg šargarepe, očišćenje i iseckane na kolutove
  • šoljica pirinča
  • ulje
  • so i biber po ukusu
  • slatka začinska paprika
  • biljni suvi začin
  • suva mirođija
  • 3 jajeta
  • 2 dl mleka - podeljena na dva dela
  • 1 dl pavlake, plus za posluženje
  • 3 kašike brašna
  • 100 g kačkavalja (opciono) 

Priprema: 

Zagrejte ulje u dubljem tiganju i propržite crni luk. Dodajte mleveno meso i pobrojane začine prema ukusu. Stavite u meso pirinač i sklonite sa vatre.

Očistite šargarepu i isecite na tanje kolutove, posolite, pobibere i dodajte suvu mirođiju. Sve promešajte.

Sa malo ulja podmažite tepsiju za musaku i naizmenično ređajte red kolutova šargarepe, red mlevenog mesa, dok ne potrošite sav materijal.

U posebnu posudu umutite tri jajeta, decilitar mleka i decilitar pavlake i prelijte musaku da dobro ogrezne.

U tiganju u kome ste pržili meso koje ste poređali u musaku sada stavite par kašika ulja i uz dobro mešanje propržite tri kašike brašna, dospite dodatni decilitar mleka i mešajte smesu dok se ne zgusne. Tako pripremljen bešamel pospite po musaki.

Odozgo ako želite, možete da narendate kačkavalj.

Uključite rernu da se greje na 200 stepeni  i pecite musaku oko 45 minuta, sve dok lepo ne porumeni.

Poslužite uz kiselo mleko i salatu po želji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela: Rolovana ćuretina punjena pršutom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti