Prženice sa kiselim mlekom, vazdušaste i meke: Prave se brzo i lako i osvajaju ukusom
Na našim prostorima prženice su oduvek bile omiljeno jelo za doručak.
Svaka domaćica je znala da idealan recept podrazumeva 150 mililitara mleka na jedno jaje, kako bi prženice spolja bile hrskave, a iznutra mekane.
U Turskoj se, pak, ovo jelo priprema na drugačiji način. Umesto običnog mleka njihove domaćice koriste kiselo mleko koje prženicama daje specifičnu teksturu.
Sastojci:
- 3 jaja
- 9 parčića hleba
- 400 ml kiselog mleka
- malo soli
- malo sode bikarbone
- 2 ravne kašike brašna
- ulje za prženje
Priprema:
Umutite jaja, dodajte im brašno, so i sodu bikarbonu, pa umešajte kiselo mleko. Brašno će sprečiti da prženice upiju ulje tokom prženja.
Hleb isecite na kriške.
U tiganj sipajte malo ulja, pa kad se ulje zagreje spustite komade hleba u smesu od jaja, brašna i kiselog mleka, vadite ih rešetkastom kašikom i spuštajte u zagrejano ulje.
Pržite dva-tri minuta na svakoj strani dok prženice ne dobiju zlatnu boju.
Služite uz jogurt, mleko, slatke ili slane namaze.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Klasičan recept odlazi u prošlost: Kajgana kakvu do sada niste probali
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.