
Najlon-torta, šuškava i puna fila: Recept za poslasticu koja vraća u detinjstvo
U moru recepata za domaće torte i kolače često se opredeljujemo za one kaloričnije, napravljene od jaja, šećera, brašna, putera, čokolade i oraha.
Iako su takve torte nesumnjivo ukusne i kvalitetne, postoje i one laganije za koje su recepti donekle pali u zaborav, a nekada su bili veoma popularni u kućama širom Srbije.
Ako ste rođeni sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, sigurno je da ste makar nekoliko puta godišnje uživali u takozvanoj najlon-torti. Ova poslastica idealna je kako za slavsku trpezu, tako i za rođendanska slavlja.
Sastojci:
- 7 jaja
- 32 kašike kristal-šećera
- kašika soka od limuna
- 1 l mleka
- 5 kašika brašna
- 3 kesice pudinga od vanile
- 10 krem-bananica
- 250 g putera ili margarina
- 200 g čokolade
- 400 g šlag-kreme
- malo kisele vode
Priprema:
Umutite sedam belanaca u sneg, pa im dodajte sok od jednog limuna i 16 kašika kristal-šećera i nastavite da mutite.
Smesu pažljivo sipajte u pleh obložen papirom za pečenje, pa sušite u rerni zagrejanoj na 150 stepeni. Kad je kora gotova, ostavite je da odstoji u tepsiji, pa je prebacite na veliku tacnu.
Dok se kora hladi, skuvajte fil.
U posudu sipajte 300 mililitara mleka, dodajte sedam žumanaca, prašak za puding od vanile i brašno, pa sve dobro razmutite.
U drugu šerpu sipajte preostalo mleko i 16 kašika kristal-šećera, pa kad provri, dodajte razmućen puding sa brašnom, žumancima i mlekom. Kuvajte fil dok se ne zgusne, pa ga sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.
U ohlađen fil dodajte puter ili margarin, pa lagano umutite tako da nema grudvica.
Fil podelite na dva dela.
U jedan deo stavite iseckane krem-bananice, a u drugi rastopljenu čokoladu.
Iako se mnoge domaćice libe da u tortu stave rastopljenu mlečnu čokoladu, isprobajte - ukus će vas oduševiti, a fil neće postati tečan.
Na šuškavu koricu najpre nanesite fil sa bananicama, preko njega stavite fil sa čokoladom, pa tortu odozgo ukrasite krem-šlagom koji ste umutili sa malo kisele vode.
Ostavite tortu da odstoji najmanje 12 sati pre služenja.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Napravite sladoled tortu od 4 sastojka za samo desetak minuta
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.