• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najlon-torta, šuškava i puna fila: Recept za poslasticu koja vraća u detinjstvo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lagana za pripremu, savršena za slavsku ili rođendansku trpezu

  • 0
torta Foto: Shutterstock

U moru recepata za domaće torte i kolače često se opredeljujemo za one kaloričnije, napravljene od jaja, šećera, brašna, putera, čokolade i oraha.

Iako su takve torte nesumnjivo ukusne i kvalitetne, postoje i one laganije za koje su recepti donekle pali u zaborav, a nekada su bili veoma popularni u kućama širom Srbije.

Ako ste rođeni sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, sigurno je da ste makar nekoliko puta godišnje uživali u takozvanoj najlon-torti. Ova poslastica idealna je kako za slavsku trpezu, tako i za rođendanska slavlja.

Sastojci:

  • 7 jaja
  • 32 kašike kristal-šećera
  • kašika soka od limuna
  • 1 l mleka
  • 5 kašika brašna
  • 3 kesice pudinga od vanile
  • 10 krem-bananica
  • 250 g putera ili margarina
  • 200 g čokolade
  • 400 g šlag-kreme
  • malo kisele vode

Priprema:

Umutite sedam belanaca u sneg, pa im dodajte sok od jednog limuna i 16 kašika kristal-šećera i nastavite da mutite.

Smesu pažljivo sipajte u pleh obložen papirom za pečenje, pa sušite u rerni zagrejanoj na 150 stepeni. Kad je kora gotova, ostavite je da odstoji u tepsiji, pa je prebacite na veliku tacnu.

Dok se kora hladi, skuvajte fil.

U posudu sipajte 300 mililitara mleka, dodajte sedam žumanaca, prašak za puding od vanile i brašno, pa sve dobro razmutite.

U drugu šerpu sipajte preostalo mleko i 16 kašika kristal-šećera, pa kad provri, dodajte razmućen puding sa brašnom, žumancima i mlekom. Kuvajte fil dok se ne zgusne, pa ga sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.

U ohlađen fil dodajte puter ili margarin, pa lagano umutite tako da nema grudvica.

Fil podelite na dva dela.

U jedan deo stavite iseckane krem-bananice, a u drugi rastopljenu čokoladu.

Iako se mnoge domaćice libe da u tortu stave rastopljenu mlečnu čokoladu, isprobajte - ukus će vas oduševiti, a fil neće postati tečan.

Na šuškavu koricu najpre nanesite fil sa bananicama, preko njega stavite fil sa čokoladom, pa tortu odozgo ukrasite krem-šlagom koji ste umutili sa malo kisele vode.

Ostavite tortu da odstoji najmanje 12 sati pre služenja.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Napravite sladoled tortu od 4 sastojka za samo desetak minuta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti