• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

3 gastronomska specijaliteta Vojvodine kojima je nemoguća odoleti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vojvodina je riznica ukusne hrane

  • 0
Gastronomski specijaliteti Vojvodine Foto: Stocksy/Jovana Milanko

Kada neko spomene Vojvodinu, većini ljudi na pamet padnu prelepa ravnica, jezera i manastiri na Fruškoj gori, vinogradi, ali i ukusna hrana kojoj niko ne može da odoli.

Vojvođanska jela su raznovrsna, što zbog specifičnog geografskog položaja, što zbog uticaja različitih kultura.

Na prostoru Vojvodine živeli su i žive Mađari, Slovaci, Rumuni i drugi narodi, te je sve to doprinelo da ovaj deo Srbije bude jedan od najspecifiničnijih kada je hrana u pitanju.

Štrudle, domaća supa, rinflajš, gomboce, domaće suvo meso, samo su neki od specijaliteta od kojih na samu pomisao polazi voda na usta.

Vojvodina ima "miris" i "ukus" raznih jela, ali smo mi za vas izdvojili tri kojima je gotovo nemoguće odoleti.

1. Krompir-paprikaš

Krompir-paprikaš je vojvođanski klasik koji domaćice često i vrlo rado spremaju. Ako razmišljate o ručku "na kašiku", a nemate puno vremena da stojite pored šporeta, onda je ovaj paprikaš prava stvar za vas. Ovo jelo sprema se na razne načine, a iskusne domaćice kažu da je ipak najbolje ako se pravi po tradicionalnom prepisu.

Da biste napravili krompir paprikaš, potrebno vam je svega nekoliko pristupačnih namirnica, a za rezultat ćete dobiti ukusan ručak za celu porodicu.

2. Prženice

U domovima širom Vojvodine barem jednom nedeljno moraju da zamirišu ukusne prženice. U Banatu ih zovu "kvašenice", u Bačkoj "pofezne", "moča" ili "bundaš kenjer", u Sremu i Bačkoj "zavijače", a u Mačvi "rutavci". Iako imaju više naziva, recept je jedan - stari hleb, jaja i mleko.

Mogu se jesti i u slanoj i u slatkoj verziji, a najbolje od svega je to što se brzo spremaju.

3. Švargla

Švargla ili, kako je mnogi zovu, kraljica suvomesnatih proizvoda, specijalitet je koji dolazi iz Vojvodine. Iako na svetu postoji bezbroj specijaliteta od mesa, retko gde ćete moći da pronađete neki koji je sličan švargli.

Švargla se pravi od svinjetine, a u smesu idu svinjske uši, jezik, noge, kožica i komadi mesa sa svinjske glave.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti