
Američka pita od trešanja: Iskoristite maksimalno sezonu ovog slatkog koštunjavog voća
Pred vama je recept za tipičnu američku domaću pitu od trešanja, koje su trenutno u jeku sezone.
Iako se na našem podneblju prave drugačije, tradicionalnije pite sa gotovim korama, gusti fil od trešanja i bogata zlatnosmeđa puterasta kora sa bademima, u američkom stilu, sigurno su nešto što će da oduševi svakog člana vaše porodice.
Uz to, Amerikanci, tradicinonalno, ovakav vid pite služe sa kuglom sladoleda. Pa probajte.
Sastojci:
za fil:
- 1 kilogram svežih trešanja
- limunov sok, po ukusu
- 2 kašike kukuruznog brašna
- 100 g šećera u prahu, plus dodatak za posipanje
- 1 vanilin šećer
- 1 višnjevače (opciono)
za koru:
- 350 g običnog brašna, plus dodatak za posipanje
- 150 g hladnog nesoljenog putera,
- 100 g šećera u prahu
- 50 g mlevenih badema
- 2 velika žumanceta
- hladno mleko
Priprema:
Napravite testo. Možete da koristite procesor za hranu ako želite ili ručno da ga izmesite. Umešajte brašno i puter dok ne dobijete mrvice.
U to dodajte šećer, bademe i žumanca i sjedinite u testo. Možda će vam trebati malo hladnog mleka da sve povežete.
Umotajte testo u prozirnu foliju i ostavite ga u frižideru najmanje 30 minuta.
U međuvremenu očistite trešnje od koštica. Prelijte ih sokom od limuna i ostavite sa strane.
U manjoj činiji pomešajte kukuruzno brašno u pastu sa dve kašike vode i ostavite sa strane.
Sipajte šećer i vanilin šećer u široku šerpu i na laganoj vatri ga rastvarajte i postepeno pojačajte vatru sve dok, bez mešanja, ne dobijete tamni karamel.
Smanjite vatru i u rastopljen šećer dodajte trešnje i liker (opciono).
Kako se trešnje kuvaju i ispuštaju sokove, smesa će lagano da se olabavi i pretvori u tamni kompot. Tada dodajte smesu od kukuruznog brašna i mešajte dok ne bude dovoljno gusto da prekrije poleđinu kašike. Ostavite fil sa strane da se ohladi.
Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte dve trećine testa i stavite ga u duboku okruglu posudu za pite i torte.
Sipajte fil od trešanja preko donje kore.
Sada razvijte ostatak testa da dobijete nešto kao poklopac ili ga isecite na trakice i upletite kao korpu preko pite. Ivicu obavezno premažite vodom da se uvežu gornja i donja kora.
Premažite koru sa malo hladnog mleka ili žumancetom.
Prebacite pitu u vruću rernu i pecite 30 do 35 minuta ili dok ne porumeni.
Ostavite je da se "odmori" 10 minuta. Pospite šećerom i poslužite toplu ili hladnu uz sladoled od vanile i šoljicu kafe.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Moja Jela sprema San Sabastijan čizkejk, idealan predlog za prazničnu trpezu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.