• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američka pita od trešanja: Iskoristite maksimalno sezonu ovog slatkog koštunjavog voća

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najbolji recept za američku pitu ikad

  • 0
Američka pita od trešanja Foto: Shutterstock

Pred vama je recept za tipičnu američku domaću pitu od trešanja, koje su trenutno u jeku sezone.

Iako se na našem podneblju prave drugačije, tradicionalnije pite sa gotovim korama, gusti fil od trešanja i bogata zlatnosmeđa puterasta kora sa bademima, u američkom stilu, sigurno su nešto što će da oduševi svakog člana vaše porodice. 

Uz to, Amerikanci, tradicinonalno, ovakav vid pite služe sa kuglom sladoleda. Pa probajte.

Sastojci:

za fil:

  • 1 kilogram svežih trešanja
  • limunov sok, po ukusu
  • 2 kašike kukuruznog brašna
  • 100 g šećera u prahu, plus dodatak za posipanje
  • 1 vanilin šećer
  • 1 višnjevače (opciono)

za koru:

  • 350 g običnog brašna, plus dodatak za posipanje 
  • 150 g hladnog nesoljenog putera,
  • 100 g šećera u prahu
  • 50 g mlevenih badema
  • 2 velika žumanceta 
  • hladno mleko

Priprema:

Napravite testo. Možete da koristite procesor za hranu ako želite ili ručno da ga izmesite. Umešajte brašno i puter dok ne dobijete mrvice.

U to dodajte šećer, bademe i žumanca i sjedinite u testo. Možda će vam trebati malo hladnog mleka da sve povežete.

Umotajte testo u prozirnu foliju i ostavite ga u frižideru najmanje 30 minuta.

U međuvremenu očistite trešnje od koštica. Prelijte ih sokom od limuna i ostavite sa strane.

U manjoj činiji pomešajte kukuruzno brašno u pastu sa dve kašike vode i ostavite sa strane.

Sipajte šećer i vanilin šećer u široku šerpu i na laganoj vatri ga rastvarajte i postepeno pojačajte vatru sve dok, bez mešanja, ne dobijete tamni karamel.

Smanjite vatru i u rastopljen šećer dodajte trešnje i liker (opciono).

Kako se trešnje kuvaju i ispuštaju sokove, smesa će lagano da se olabavi i pretvori u tamni kompot. Tada dodajte smesu od kukuruznog brašna i mešajte dok ne bude dovoljno gusto da prekrije poleđinu kašike. Ostavite fil sa strane da se ohladi.

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte dve trećine testa i stavite ga u duboku okruglu posudu za pite i torte.

Sipajte fil od trešanja preko donje kore.

Sada razvijte ostatak testa da dobijete nešto kao poklopac ili ga isecite na trakice i upletite kao korpu preko pite. Ivicu obavezno premažite vodom da se uvežu gornja i donja kora.

Premažite koru sa malo hladnog mleka ili žumancetom.

Prebacite pitu u vruću rernu i pecite 30 do 35 minuta ili dok ne porumeni.

Ostavite je da se "odmori" 10 minuta. Pospite šećerom i poslužite toplu ili hladnu uz sladoled od vanile i šoljicu kafe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela sprema San Sabastijan čizkejk, idealan predlog za prazničnu trpezu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti