• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kuvarica za Telegraf otkriva tradicionalni recept za kačamak iz istočne Srbije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pored toga što je ukusan, kačamak je i veoma zdrav

  • 0
Kačamak, kolješ Foto: Telegraf.rs

Kačamak se od davnina smatra vrhunskim seoskim jelom. Veoma je zdrav i ukusan, i priprema se veoma lako, te se može kombinovati sa različitim dodacima.

U istočnoj Srbiji, za vreme posta, kačamak je često zamenjivao hleb, a razlikuje se od onog kakvog ga većina ljudi priprema.

Na ovu temu razgovarali smo sa kuvaricom Marijom, koja radi u restoranu u blizini Kučeva, te nam je otkrila kako se sprema kačamak u ovom delu Srbije.

- Koristimo sveže mleveno kukuruzno brašno koje se melje na vodeničnom kamenu - započinje priču za Telegraf kuvarica Marija.

Prema njenim rečima, brašno se stavi u ključalu vodu, doda se so i malo masti i kuva se oko 15 minuta.

- U toku kuvanja potrebno je povremno i snažno mešati kačamak dok se ne zgusne - objašnjava ona.

Kada je reč o idealnoj meri za ovaj kačamak, naša sagovornica kaže da je najbolje staviti jednu šolju brašna na dve šolje vode.

S obzirom na to da je istočna Srbija poznata i kao vlaški kraj, Marija otkriva i kako glasi vlaški naziv za ovo jelo.

- Mi ovde kažemo ili kačamak ili kolješ - zaključuje naša sagovornica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela: Jelena Knežević u Zasavici otkriva svoje kulinarske tajne

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti