• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

2 sastojka zbog kojih su poslastičarske ledene kocke kremastije od domaćih: Recept koji ćete čuvati

Vreme čitanja: oko 2 min.

Većina domaćica fil za ovaj kolač pravi sa brašnom, a penasta struktura postiže se upotrebom drugih sastojaka

  • 0
poslastičarske ledene kocke Foto: Shutterstock

Ledene kocke su recept koji svaka domaćica ima u svojoj sveščici. Ipak, poslastičarska verzija ovog kolača se razlikuje od onog koji pravimo u našim kuhinjama – fil je kremastiji, a i patišpanj ima malo drugačiji ukus.

Većina domaćica za pripremu fila koristi brašno, dok poslastičari koriste nišestu, odnosno skrob koji filu daje glatkoću. Za dodatnu kremastu strukturu u ohlađen fil dodaju slatku pavlaku, a patišpanj posle prelivanja ušpinovanim šećerom prskaju limunovim sokom.

Ovo je recept za poslastičarsku verziju ledenih kocki.

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 4 kašike brašna
  • 100 g nišeste
  • kesica praška za pecivo
  • 2 kašike kakao-praha
  • 400 g kristal-šećera
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 l mleka
  • 250 g putera
  • 300 ml slatke pavlake
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 1 limun

Priprema:

Odvojte belanca od žumanaca, pa belanca umutite u sneg. Dodajte im četiri kašike kristal-šećera, pa nastavite da mutite dok smesa ne postane čvrsta. Dodajte četiri kašike brašna, kakao-prah i prašak za pecivo, a onda i žumanca, pa sve sjedinite varjačom ili špatulom.

Podmažite tepsiju, pospite je brašnom i sipajte smesu za patišpanj, pa ga pecite dvadesetak minuta na 180 stepeni, tj. dok se kolač ne odvoji od ivica pleha.

Dok se patišpanj peče, skuvajte fil.

U šerpu sipajte 800 mililitara mleka i stavite da se kuva. Preostalih 200 mililitara mleka pomešajte sa 100 grama nišeste tako da nema grudvica. Kad mleko provri, lagano sipajte razmućenu nišestu i zakuvajte, pa sklonite posudu sa ringle, prekrijte je prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.

U drugu šerpu sipajte preostali kristal-šećer i 350 mililitara vode, pa stavite da se kuva. Kad počne da vri, kuvajte još desetak minuta, a onda skinite šerpu sa ringle i vruću tečnost prelijte preko ohlađenog patišpanja. Iscedite limun, pa njime ravnomerno poprskajte natopljeni patišpanj.

U ohlađen fil dodajte 250 grama putera, 200 grama šećera u prahu i 200 mililitara slatke pavlake. Sve dobro izmutite mikserom, pa fil nanesite na patišpanj.

Preostalih 100 mililitara slatke pavlake sipajte u šerpicu, dodajte 100 grama čokolade za kuvanje i rastapajte na tihoj vatri dok se sastojci ne sjedine. Ovom glazurom prelijte kolač i ostavite da se glazura stegne, pa secite na kocke i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Čoko kolač koji se topi u ustima: Savršenstvo zalogaja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti