![poslastičarske ledene kocke poslastičarske ledene kocke](https://xdn.tf.rs/2023/06/08/ledene-kocke-670x447.jpg)
2 sastojka zbog kojih su poslastičarske ledene kocke kremastije od domaćih: Recept koji ćete čuvati
Ledene kocke su recept koji svaka domaćica ima u svojoj sveščici. Ipak, poslastičarska verzija ovog kolača se razlikuje od onog koji pravimo u našim kuhinjama – fil je kremastiji, a i patišpanj ima malo drugačiji ukus.
Većina domaćica za pripremu fila koristi brašno, dok poslastičari koriste nišestu, odnosno skrob koji filu daje glatkoću. Za dodatnu kremastu strukturu u ohlađen fil dodaju slatku pavlaku, a patišpanj posle prelivanja ušpinovanim šećerom prskaju limunovim sokom.
Ovo je recept za poslastičarsku verziju ledenih kocki.
Sastojci:
- 4 jajeta
- 4 kašike brašna
- 100 g nišeste
- kesica praška za pecivo
- 2 kašike kakao-praha
- 400 g kristal-šećera
- 200 g šećera u prahu
- 1 l mleka
- 250 g putera
- 300 ml slatke pavlake
- 100 g čokolade za kuvanje
- 1 limun
Priprema:
Odvojte belanca od žumanaca, pa belanca umutite u sneg. Dodajte im četiri kašike kristal-šećera, pa nastavite da mutite dok smesa ne postane čvrsta. Dodajte četiri kašike brašna, kakao-prah i prašak za pecivo, a onda i žumanca, pa sve sjedinite varjačom ili špatulom.
Podmažite tepsiju, pospite je brašnom i sipajte smesu za patišpanj, pa ga pecite dvadesetak minuta na 180 stepeni, tj. dok se kolač ne odvoji od ivica pleha.
Dok se patišpanj peče, skuvajte fil.
U šerpu sipajte 800 mililitara mleka i stavite da se kuva. Preostalih 200 mililitara mleka pomešajte sa 100 grama nišeste tako da nema grudvica. Kad mleko provri, lagano sipajte razmućenu nišestu i zakuvajte, pa sklonite posudu sa ringle, prekrijte je prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
U drugu šerpu sipajte preostali kristal-šećer i 350 mililitara vode, pa stavite da se kuva. Kad počne da vri, kuvajte još desetak minuta, a onda skinite šerpu sa ringle i vruću tečnost prelijte preko ohlađenog patišpanja. Iscedite limun, pa njime ravnomerno poprskajte natopljeni patišpanj.
U ohlađen fil dodajte 250 grama putera, 200 grama šećera u prahu i 200 mililitara slatke pavlake. Sve dobro izmutite mikserom, pa fil nanesite na patišpanj.
Preostalih 100 mililitara slatke pavlake sipajte u šerpicu, dodajte 100 grama čokolade za kuvanje i rastapajte na tihoj vatri dok se sastojci ne sjedine. Ovom glazurom prelijte kolač i ostavite da se glazura stegne, pa secite na kocke i služite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Čoko kolač koji se topi u ustima: Savršenstvo zalogaja
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.