• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Galatopita miriše na Grčku i more: Recept za kremastu poslasticu koja se topi u ustima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poput većine poslastica iz zemlje Helena, i ova se pravi od jednostavnih sastojaka

  • 1
galatopita Foto: Shutterstock

Ko je makar jednom bio u Grčkoj, morao je da proba kremastu pitu koja se pravi od mleka, jaja, griza, šećera i putera, ušuškanu između tankih korica.

Recept za galatopitu veoma je jednostavan i ne iziskuje puno vremena za pripremu, a idealan je kao poslastica u vrelim letnjim danima.

Sastojci:

  • 150 g tankih kora za pitu
  • 1 l mleka
  • 400 g šećera
  • 200 g griza
  • 125 g putera
  • 3 jajeta
  • 1 limun
  • 200 ml vode

Priprema:

Sipajte mleko i puter u šerpu, pa zagrejte do ključanja. Potom dodajte 200 grama šećera i 200 grama griza, zakuvajte i sklonite sa ringle. Ostavite fil da se prohladi dvadesetak minuta.

Jaja umutite mikserom, dodajte u prethodno skuvani fil, pa sve dobro izradite pomoću miksera.

Pleh u kom ćete peći galatopitu premažite uljem, poređajte kore tako da pređu ivice pleha, pa sipajte fil. Preko fila poređajte kore tako da njima dobro ušuškate pitu.

Pecite galatopitu oko 45 minuta na 180 stepeni.

Kad se galatopita ispeče, isecite je na kocke i skuvajte preliv. U šerpicu sipajte preostalih 200 grama šećera, prelijte ga sa 200 mililitara vode i kuvajte do ključanja, pa dodajte sok od jednog limuna. Ovaj preliv sipajte preko galatopite i ostavite sat-dva da upije.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Milkšejk od kuvanog sladoleda: A mislili ste da je nemoguće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • ???

    19. jul 2023. | 17:30

    Zasto ne stavite recepte u 1 rubriku ?

    Podelite komentar